Aan­tal DOVO-inter­ven­ties gro­ter dan in alle ande­re pro­vin­cies samen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het aantal interventies dat DOVO in 2021 uitvoerde in de provincie West-Vlaanderen blijft hoger dan in alle andere Belgische provincies samen. Dat blijkt uit cijfers die kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) opvroeg bij de minister van Defensie.

“Voor 2021 gaat het om 2.184 interventies. Bijna anderhalf keer het aantal dat in andere provincies sámen dient te gebeuren.”

Daling vergeleken met 2020

“Ten opzichte van 2020 is er een lichting daling” vertelt Pillen. “Toen waren het er nog ruim 300 meer. Dat er zoveel interventies nodig blijven in West-Vlaanderen hangt natuurlijk samen met de militaire geschiedenis die West-Vlaanderen heeft.”

Eerste achtervolger blijkt de provincie Henegouwen. “Daar werden 279 interventies uitgevoerd. Het minste aantal interventies gebeurde dan weer in Waals-Brabant”, zegt Jasper Pillen.

Wat is DOVO?

DOVO (Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen) telt ruim 240 medewerkers. Zij staan dagdagelijks in voor de detectie en het onschadelijk maken van ontploffingstuigen, een kerntaak van Defensie in het kader van Hulp aan de Natie.

DOVO heeft haar hoofdkwartier in Heverlee maar het militair kwartier in Langemark-Poelkapelle is bijzonder belangrijk voor de behandeling van de gevonden explosieven.

2022-03-14 00:00:00 - Aantal DOVO-interventies groter dan in alle andere provincies samen - dovo_brandkast_ieper.jpg
Redactie