Nieuws

Ver­won­derd, ont­goo­cheld & bedro­gen”: ex-minis­ter Luc Mar­tens staat terecht in Kortrijk

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Voor de burgerlijke rechtbank in Kortrijk zijn vanochtend tien zaken behandeld van mensen, vooral ondernemers, die geld terugeisen van oud-minister- en burgemeester van Roeselare Luc Martens . Zoals bekend leende Martens de jongste jaren overal geld, zogezegd voor een korte termijn, maar de terugbetaling kwam er niet. In totaal gaat het om meer dan 3 miljoen euro.

De één na de andere advocaat kwam voor de rechtbank in Kortrijk geld terugvorderen van gewezen politicus Luc Martens. Hun cliënten waren er niet, ze willen liever anoniem blijven, uit schaamte of ongeloof. De advocaat van Martens zei dat zijn cliënt zo goed als niets betwist, maar ook hij wou niet voor de camera reageren. Advocaten van gedupeerden deden dat wel.

"Hij heeft bij twintig tot dertig personen eenzelfde lening afgesloten."

Delphine Reynaert, Advocaat gedupeerde

"Mijn client heeft geld uitgeleend aan meneer Martens en zijn vrouw", vertelde Delphine Reynaert, advocaat van een gedupeerde. "Aanvankelijk was dat om te voorzien in een brugkrediet bij de verkoop van een woning en de aankoop van een nieuwe woning. Nadien blijkt dat helemaal niet correct te zijn. Hij heeft bij twintig tot dertig personen eenzelfde lening afgesloten."

Luc Martens

Luc Martens leende bedragen van 50.000 tot 100.000 euro bij heel veel mensen, vooral ondernemers, alles samen gaat het om meer dan 3,2 miljoen euro.

"Ik heb een drietal dossiers lopen", zei Michiel Van Eeckhoutte, advocaat van gedupeerden. "Het gaat allemaal om mensen uit Roeselare, ondenemers die hij aangesproken heeft. Het was een kort ogenblik dat hij dat geld nodig had, een soort overbruggingskrediet dat hij na een week of twee weken zou terugbetalen."

"Bereid tot terugbetalen"

Luc Martens is bereid al het geld terug te betalen, maar of hij dat zal kunnen is maar de vraag.

"Intussen poogt men wel nog steeds om bij andere ondernemers bijkomende leningen te verkrijgen, dus de schuld loopt alleen maar op."

"We kijken allemaal met open mond naar wat er gebeurt."

Advocaat gedupeerde

De slachtoffers hadden dit nooit verwacht van zo'n publiek figuur.

Michiel Van Eechoutte, advocaat gedupeerden: "Net zoals iedereen zijn ze verwonderd, ontgoocheld ook, want het was een persoonlijke kwestie. Maar goed, ze zijn niet de enigen. We kijken allemaal met open mond naar wat er gebeurt."

Delphine Reynaert, advocaat gedupeerde: "Mijn cliënt vindt het triest eigenlijk. Hij vindt het jammer dat het zo gelopen is. Hij hoopt dat alles voor meneer Martens ook nog in orde komt, maar natuurlijk, hij voelt zich ook een beetje bedrogen."

Intussen loopt ook een strafrechtelijk onderzoek. Bepaalde slachtoffers dienden een klacht in voor oplichting en misbruik van vertrouwen.

Redactie
Kate Baert