Nieuws
 | update 

340 var­kens­boe­ren kan­di­daat — voor­al West-Vla­min­gen — voor twee­de ron­de opkoopregeling

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

340 extra varkenshouders hebben zich kandidaat gesteld om in de uitkoopregeling van de Vlaamse regering te stappen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) donderdag.

De steunregeling waarbij varkensboeren hun activiteiten stopzetten, is een maatregel uit het stiktstofakkoord. Ze moet helpen de uitstoot van stikstof vanuit de landbouw te verminderen en de varkensstapel met 30 procent af te bouwen.

Voor de opkoopregeling was een budget van 200 miljoen euro voorzien. Een eerste oproep leverde vorig jaar 236 aanvragen op. Omdat het geld niet volledig was besteed, was er ruimte voor een tweede oproep. Daarvoor breidde de Vlaamse regering de steunregeling uit door de drempel van de impactscore te verlagen. Door die lagere drempel kwamen 2.688 extra varkensbedrijven in aanmerking.

340 kandidaturen

Uiteindelijk kwamen 340 kandidaturen binnen om de stallen stop te zetten - het leeuwendeel uit West-Vlaanderen. Nadat de bedrijven die in aanmerking komen een aanbod ontvangen van de Vlaamse Landmaatschappij, hebben ze een jaar tijd om hun activiteiten stop te zetten, de stallen leeg te maken en de stalinrichting te verwijderen, de omgevingsvergunning te laten aanpassen en de stopzettingsvergoeding op te vragen.

Van de 236 varkenshouders die zich bij de eerste oproep kandidaat hebben gesteld, hebben er nog maar elf effectief hun bedrijf stopgezet. Toch is het volgens minister Demir pas zinvol om halfweg 2024 een evaluatie te maken. Boeren zullen immers nog hun laatste varkens vermarkten en dat neemt tijd in beslag.

Belga
Celien Tanghe