Nieuws

Pro­vin­cie lan­ceert actie­plan om boe­ren te hel­pen om stik­stof te verminderen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

West-Vlaanderen zet een provinciaal actieplan op om landbouwers actief te ondersteunen om de uitstoot van stikstof te verminderen. Nu het stikstofdecreet is goedgekeurd, wil de provincie innovaties stimuleren, uitstoot meten en emissies reduceren om zo de Europese natuurdoelstellingen te halen. De aanwerving van een diplomaat landbouw-natuur moet daarbij helpen.

De provincie wil naar eigen zeggen de landbouwers ondersteunen en samen mogelijkheden verkennen om de stikstofuitstoot te verminderen. Het plan werd opgebouwd rond de drie peilers innovatie, realisatie en participatie. 

"Het gaat over innovaties stimuleren om emissies te reduceren, meten en monitoren, plattelandsondernemers ondersteunen, natuurdoelen mee helpen realiseren en onderzoeksvraagstukken behandelen", zegt gedeputeerde Bart Naeyaert.

Diplomaat landbouw-natuur

Concreet zal de provincie een diplomaat landbouw-natuur aanwerven die in kwetsbare gebieden oplossingen zal helpen uitwerken tussen de landbouw- en natuursector voor rendabele landbouw en de realisatie van natuurdoelen. 

Verder zal de provincie mobiele monitoringssensoren aankopen die gericht de emissies kunnen meten. Want veel landbouwbedrijven weten niet precies hoeveel ze uitstoten.

"Eerst moeten we meten, dan pas kunnen we kijken wat er gereduceerd kan worden en welke technieken mogelijk zijn"

Ewout van Poucke, landbouwer in Beernem

2,4 miljoen euro

Daarnaast wil de provincie zelf ook de Europese natuurdoelen behalen. "In onze eigen provinciedomeinen zullen we daarom versterkt inzetten op deze doelstellingen", zegt Naeyaert. De provincie zet voor de realisatie van het plan de komende twee jaar 2,4 miljoen euro in.

Stikstof1
Stikstof2
Stikstof3
Stokstof4
Stefaan Six
Celien Tanghe
Belga