Nieuws

West-Vlaam­se boe­ren plan­nen acties, Jam­bon ver­de­digt Stikstofdecreet

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Net als in Frankrijk en Wallonië, hebben Vlaamse boeren zondag voor het eerst actiegevoerd tegen het landbouwbeleid. De landbouworganisaties plannen de komende dagen acties in heel Vlaanderen. Ondertussen laat Vlaams minister-president aan VTM nieuws weten aan de slag te gaan met het Stikstofdecreet.

De acties van landbouwers tegen het strenge Europese landbouwbeleid zijn van Duitsland en Frankrijk overgewaaid naar België. De Waalse boeren volgden hun Franse collega’s en stelden zich vrijdag en zaterdag op op wegen. Zondag blokkeerden tractoren ook een verkeerswisselaar van de autosnelwegen E42 en E411. In Vlaanderen zijn de Limburgse boeren de eerste die hun ongenoegen uiten. Rond het stadion van Sint-Truiden vatten tientallen tractoren zondagnamiddag post. De Limburgse derby tussen STVV en Genk begon door het protest een halfuur later.

Redelijke acties

West-Vlaanderen mag zich ook aan acties verwachten. Dinsdag organiseert de Boerenbond zich om over heel Vlaanderen actie te voeren. Woensdag is het de beurt aan het Algemeen Boerensyndicaat. Ook de jongerenkoepel Groene Kring wil volgende week lokale acties opzetten. Het protest zal hoogstwaarschijnlijk niet de proporties aannemen van de beelden uit het buitenland, zoals de nationale versperringen voor het verkeer in Frankrijk. Blokkades waar automobilisten niet door kunnen, lijken uit te blijven.

“De bereidheid om actie te voeren is er”, zegt Paul Cerpentier van het Algemeen Boerensyndicaat op de Agro Expo in Roeselare. “We moeten alleen zoeken naar de juiste weg, zodat we de politici bereiken en burgers zo weinig mogelijk ambeteren in hun werkzaamheden of verplaatsingen.”

Stikstof blijft aanslepen

De Vlaamse boeren delen de zorgen van hun buitenlandse collega’s zoals lage prijzen, hoge kosten voor brandstoffen en regelzucht. Voor hen komt de binnenlandse stikstofproblematiek, waarbij de Europese Unie oorspronkelijk de richtlijnen uittekende, daar nog eens bovenop. De stikstofsaga sleept al sinds begin 2021 aan en bedreigt vergunningen in landbouw en industrie. Na enkele pogingen die mislukten, slaagde de Vlaamse meerderheid er vorig najaar in om een Stikstofakkoord te sluiten. Daarin zat een toegeving voor de landbouwers die de stikstofvereisten om een vergunning te kunnen aanvragen afzwakte.

2023-06-09 00:00:00 - Weinig interesse voor uitkoopregeling van stikstofakkoord
Nieuws

Vlaams Parlement keurt stikstofdecreet goed, landbouworganisaties gaan hogerop: "Boeren zien weinig toekomst"

Hoewel de werkgevers de beslissing positief onthaalden, waren de boeren nog niet overtuigd. Afgelopen week keurde het Vlaams parlement het nieuwe wetgevende kader goed. Over een tiental dagen treden de plannen in werking. De drie grote landbouwbelangengroepen willen het toch nog juridisch aanvechten.

Jambon: "We moeten aan de slag met het decreet"

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft benadrukt dat het stikstofakkoord dat de Vlaamse regering heeft gesloten “solide” is. Dat zei hij zondagmiddag in de studio van VTM Nieuws. De Raad van State is daarentegen kritisch over de tekst. Het advies van de Raad van State kan een voorteken zijn dat het Grondwettelijk Hof over een jaar of twee het decreet deels of volledig vernietigt. Dan dreigen zowel de politiek als de landbouw en industrie opnieuw bij nul aan te belanden.

“Ik denk dat we absoluut aan de slag moeten met het decreet zoals het er vandaag is”, vindt Jambon. Hij haalt het Europees Hof van Justitie aan dat in uitspraken meer pleit om rekening te houden met stikstof dan alles dat stikstof met zich meebrengt, af te keuren. Dat verschilt met de Raad van State, die volgens Jambon wenst dat het stikstofbad volledig leegloopt.

Robbe Wets