Kies West 24

PVDA schrijft geschie­de­nis”: Ilo­na Van­den­berg­he is qua­si zeker van zetel in Vlaams parlement

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

"Wij zijn de enige nationale partij en een van de grootste fracties van het federaal parlement. Vandaag kan niemand nog naast PVDA kijken." Dat zei PVDA-PTB-voorzitter Raoul Hedebouw zondag tijdens zijn speech in La Madeleine in Brussel.

"De kiezer heeft gesproken en PVDA is een van de grote winnaars van de verkiezingen", aldus Hedebouw voor een enthousiast publiek. De partij haalt het beste resultaat ooit, met bijna een verdubbeling in Vlaanderen (van 5,3 naar 9 procent) en een derde plaats in Brussel, van 13,5 naar 19 procent. "In Wallonië moeten we nog wachten op de resultaten, maar we zien een consolidatie van de score van 2019, dat is belangrijk voor ons." "Sommigen hebben gedacht dat het vandaag zou draaien rond een splitsing van het land. Wij laten de roep van eenheid door heel het land klinken", aldus Hedebouw ook. "In alle parlementen staat PVDA sterker dan ooit, met nieuwe krachten, jongeren en arbeiders, die een frisse wind door de parlementen blazen." De keuze is volgens Hedebouw duidelijk: "ofwel de N-VA die 4,5 miljard wil besparen, ofwel wij die een miljonairstaks willen om te investeren in de zorg, pensioenen en het onderwijs".

Samenkomst PVDA in Heule

In Heule is de West-Vlaamse delegatie samengekomen om de toespraak van partijvoorzitter Raoul Hedebouw te volgen. Ook Natalie Eggermont, lijsttrekker voor de Kamer, is erbij. PVDA stijgt op Vlaams niveau boven de kiesdrempel naar 5,5%. Ook op federaal niveau is de partij er met net geen 2% op vooruitgegaan. 

"PVDA schrijf geschiedenis", klinkt het bij de partij. De zetel in het Vlaams parlement voor Ilona Vandenberghe uit Oostende is quasi zeker, voor Natalie Eggermont is het nog even afwachten of zij haar zetel in de kamer binnenhaalt. "In Antwerpen scoren we beter dan Vlaams Belang en dat is hoopvol. Waar Pvda sterk staat kunnen we extreem rechts tegenhouden", klinkt het. Eggermont schreef gisteren al een afscheidsbericht op Facebook als spoedarts om voluit in de politiek te gaan, maar ze is nog niet zeker van een zetel in de Kamer.

Belga