Tendens

Je natuur­lij­ke cyclus inzetten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In ‘Bloedserieus!’ bundelt hormoon- en cyclusexperte Femke Reynaert heel wat informatie om je natuurlijke cyclus in te zetten voor een actiever leven. Ze is triatleet en ook voedings- en sportcoach en weet dus als geen ander wanneer je bijvoorbeeld best koolhydraten of eiwitten eet, of wanneer je aan cardio- of krachttraining doet.

Vier fases

De vrouwelijke cyclus kunnen we opdelen in vier fases: de menstruatie, de folliculaire fase, de luteale fase en de premenstruele fase. Bij elke fase licht Femke toe wat je best of net beter niet doet of eet. “In de menstruatiefase bloed je niet door een blessure of ongeval. Het bloed dat je verliest, is het eitje dat niet bevrucht werd en wordt afgestoten. Je kan dus wel degelijk sporten in deze fase,” vertelt Femke. Je kan zelfs hard gaan, zegt Femke nog, want je hormoonniveau is laag.

Krachttraining

We praten ook met personal coach Inge Coeck, zij is ook een ex-Olympiër. Inge benadrukt het belang van krachttraining bij vrouwen. En het is niet zo dat we daar dan meteen als een bodybuilder van gaan uitzien. 

Krachttraining zorgt voor sterkere spieren en botten. Vanaf 35 jaar verliezen we spiermassa en die kunnen we dus maar beter goed opbouwen.

Inge Coeck

Maar niet alleen krachttraining is belangrijk. “Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen stress te verminderen en je stemming te verbeteren door de endorfines, de "feel-good" hormonen, die vrijkomen,” vertelt Inge nog.

Koolhydraten en eiwitten

Gezonde voeding is sowieso heel belangrijk, zowel tijdens je cyclus als tijdens het sporten. En dan moet je zeker geen schrik hebben van koolhydraten. Voedingscoach Femke: “Koolhydraten verdeel je best rond je work-out, maar kies dan wel de juiste koolhydraten. Volkoren koolhydraten, zoals speltpasta, volkoren rijst of brood, helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en geven je meer energie.” Tijdens het sporten beschadig je je spieren. Na een sportsessie is het dan ook heel nuttig om eiwitten in te nemen om zo je spieren te herstellen.

Fruit en noten

Nog een laatste tip van Femke: “Fruit mag je zeker eten, maar doe dat dan samen met noten, Griekse yoghurt of cottagecheese. Op die manier kan je grote pieken in je bloedsuikerspiegel vermijden.”

Wil je zelf ook een beter zicht krijgen op je menstruatiecyclus en hoe je die cyclus kan inzetten tijdens je sport? Lees dan zeker het boek ‘Bloedserieus!’ van Femke Reynaert.

Bekijk ook

In sommige culturen wordt er nog steeds hard gewerkt om het taboe rond menstruatie te doorbreken. Studente Anza Sheikh praatte hierover met de Pakistaanse Aaliyah. Lees het artikel hier

Ann-Sofie Sabbe