Menstruatie: Van taboe tot normalisatie
De afgelopen jaren was er een sterke evolutie in het bespreekbaar maken van menstruatie. In sommige landen zoals Schotland en Nieuw-Zeeland zijn maandverbanden en tampons zelfs gratis. In andere culturen wordt er nog steeds hard gewerkt om het taboe rond menstruatie te doorbreken. Studente Anza Sheikh praatte hierover met de Pakistaanse Aaliyah*.
Aaliyah (30) groeide op in een Pakistaanse cultuur en immigreerde op haar vijfde naar België. Ondertussen is menstrueren meer genormaliseerd, maar vroeger was het onbespreekbaar. De menstruatie was een zodanig verborgen onderwerp dat er zelfs geen maandverbanden waren in Pakistan. “Vrouwen gebruikten een handdoek die je steeds moest wassen en hergebruiken, wat zeer onhygiënisch is”, vertelt Aaliyah. In sommige dorpen gebruiken vrouwen nog die methode omdat menstrueren daar nog niet genormaliseerd is. In de rijkere steden zijn maandverbanden en tampons wel verkrijgbaar."
Hier in België is er sprake van een gemengd onderwijs. In Pakistan zijn er nog steeds scholen die met seksesegregatie werken. Dit betekent dat er meisjes- en jongensscholen zijn. In de jongensscholen gaven ze vroeger nooit les over het vrouwelijk geslachtdeel. Volgens Aaliyah is dit de hoofdoorzaak van het taboe. "Ondertussen is het schoolsysteem in Pakistan wel veranderd. Tegenwoordig zijn er ook jongensscholen die hierover lessen geven. Ik vind het zeer belangrijk dat jongens ook leren over het vrouwelijk geslachtsdeel. Zo kunnen ze ons beter begrijpen”, zegt Aaliyah.
“Zowel je broers als je vader mogen niet te weten komen dat je menstrueert. Je moet het dus zo goed mogelijk verbergen.” Aaliyah is een moslima. Als moslima mag je niet bidden wanneer je ongesteld bent. “Wij moesten elke dag vijf keer bidden. Wanneer ik mijn menstruatie had, ging ik altijd naar mijn slaapkamer. Ik deed alsof ik bad. Ook tijdens de Ramadan mogen vrouwen die ongesteld zijn niet vasten: Ik mocht nooit voor mijn vader of broers iets eten of drinken. Ik moest dat stiekem doen”.
Aaliyah leerde op jonge leeftijd dat maandverbanden en tampons beschamende producten zijn die ze moest verstoppen voor de mannen in het huis. “Ik moest altijd mijn gebruikte maandverbanden in de vuilnisbak van de tuin weggooien zodat mijn vader of broer die niet zagen”, vertelt ze. "Wij mochten zelfs geen tampons gebruiken omdat mijn vader dacht dat je jezelf daardoor kon laten ontmaagden.”
Aaliyah wil het menstruatietaboe verbreken: “Dat taboe blijft steeds bij me. Ik heb nog steeds dat gevoel dat ik mijn maandverbanden zo snel mogelijk moet verbergen. Door het menstruatietaboe zijn vrouwen beschaamd over iets dat helemaal natuurlijk is. Ik wil niet dat mijn dochter hetzelfde meemaakt zoals ik. Ik wil dat ze zonder enige schaamte kan menstrueren.”
*Aaliyah is een schuilnaam
Bekijk ook!
In welke fase van je menstruatiecyclus kan je beter een pittige krachttraining inplannen of het beter wat rustiger houden? Hormoon- en cyclusexperte FemkeReynaert schreef er een boek over en deelt graag enkele tips met ons.