Sport
 | update 

Afspraak met de geschie­de­nis: Club Brug­ge staat op een match van der­de Euro­pe­se finale

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Club Brugge kan zich vanavond voor de derde keer in de geschiedenis plaatsen voor de finale van een Europees bekertoernooi. Als blauw-zwart in eigen huis het Italiaanse Fiorentina opzijzet, dan ligt er een ticket klaar voor de eindstrijd van de Conference League op 29 mei in Athene.

Het team van Nicky Hayen moet in Jan Breydel een 3-2-nederlaag uit de heenwedstrijd ophalen. Als dat lukt, dan wacht over drie weken een finale tegen Aston Villa of Olympiacos. De Grieken hebben na een 2-4-zege in Birmingham de beste kaarten op kwalificatie in handen. Makkelijk wordt het hoe dan ook niet, want de Italianen waren in Firenze de betere ploeg. De scoutingscel heeft zijn werk gedaan, coach Nicky Hayen weet waaraan hij zich mag verwachten. 

"Het is een ploeg die heel graag de bal wil, die heel veel vanuit balbezit wil spelen, en wil proberen aan te vallen. Dat hebben ze vorige week ook getoond met gevaarlijke buitenspelers, met een targetspits die de bal kan bijhouden, en veel diepgang hebben in hun spel."

Fiorentina Club
Sport

Club slikt late tegentreffer op Fiorentina (3-2) maar houdt zicht op Europese finale

Club Brugge moet de finaleplaats wel afdwingen zonder de geschorste middenvelder Raphael Onyedika en linksachter Bjorn Meijer, met knieproblemen out voor de rest van het seizoen. Voor die laatste heeft Hayen met Maxim De Cuyper een geschikt alternatief achter de hand. Hoe de Club-coach de afwezigheid van man-in-vorm Onyedika zal opvangen, is afwachten.

Maxim De Cuyper

© Belga

Opletten voor frustraties

Ook doelman Nordin Jackers zal in tegenstelling tot de heenwedstrijd niet tussen de palen staan. Simon Mignolet neemt z'n plaats in doel dus terug in. Het wordt volgens de Brugse goalie vooral opletten voor frustraties. "De Italianen zullen tijd rekken en wij mogen niet gefrustreerd raken, ook de supporters niet." 

"De Italianen zullen tijd rekken en wij mogen niet gefrustreerd raken, ook de supporters niet."

Simon Mignolet, doelman Club Brugge

Mignolet spreekt alvast van een historische kans. "We spelen niet enkel een Europese halve finale. We komen ook in een rijtje te staan van de weinige mensen die dit hebben kunnen bewerkstelligen. Dat moet voor elke speler extra motivatie zijn."

Persco Fiorentina

© Belga

Wedstrijd vervroegd

De terugwedstrijd tussen Club en Fiorentina is overigens met een dag vervroegd vanwege de Heilig Bloedprocessie die donderdag in Brugge plaatsvindt. Olympiacos en Aston Villa zullen voor de aftrap van hun duel in Piraeus dus weten wie de tegenstander in de finale wordt.

In de jaren '70 speelde Club Brugge al twee Europese finales. Telkens was Liverpool de tegenstander en in beide wedstrijden trokken de Engelsen aan het langste eind. Dat was zo in 1976 in de finale van de UEFA Cup (3-2 en 1-1) en twee jaar later in de finale van Europacup I (1-0).

Politie Brugge - PAOK
Sport

Brugse politie klaar voor Italiaanse voetbalfans: "Duidelijke afspraken met Fiorentina"

In tegenstelling tot Club Brugge heeft Fiorentina wel een Europese beker in de prijzenkast. In 1961 won het team uit Toscane de eerste editie van Europacup II (beker der bekerwinnaars) tegen het Schotse Rangers. Vorig seizoen stonden de Florentijnen al eens in de finale van de Conference League, maar daarin was West Ham met 1-2 te sterk.

Simon Mignolet
Training Club
Igor Thiago
Kyriani Sabbe
© Belga

Fort Jan Breydel

De supporters zijn hoe dan ook klaar voor de clash met Fiorentina. Het stadion is helemaal uitverkocht en supportersclub waren gisteren al volop in de weer om de tifo in het stadion te leggen. Club Brugge zelf roept z'n fans op op zo vroeg mogelijk naar het stadion te komen en zich in het blauw en zwart uit te dossen. "Jan Breydel is Blauw & Zwart. Van de indrukwekkende YNWA tot de allerlaatste seconden van de wedstrijd", klinkt het op hun website. 

Belga
Celien Tanghe