Partnercontent

Vrij­wil­li­ge chef-koks Rita en Johan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Zonnewijzers uit Heule is een groep van de KSA voor mensen met een beperking. Rita Van Borre hoort al 35 jaar voor de groep. Ze kwam erbij als chef-kok. Met de hulp van haar co-chef Johan Scherpereel, die ook al 10 jaar bij de Zonnewijzers is, toveren ze topgerechten op tafel tijdens het jaarlijkse kamp van de groep. 

Een hechte vriendengroep

De Zonnewijzers startte dus jaren geleden met een hele groep jonge kinderen met een beperking. Elke zomer trok de groep op kamp en gingen er tal van vrijwilligers mee. Zo dus ook Rita. “Vroeger namen we ook onze eigen kinderen mee op kamp, dat was echt een luxe. We zijn nog met meer dan 40 kinderen op kamp geweest. En te zeggen dat ik nog nooit voor een grote groep had gekookt in mijn leven,” vertelt Rita.

Gezellig op kamp

Sindsdien is de kampzomer nooit gestopt. De kinderen en jongeren van toen zijn niet meer zo jong, maar de hechte groep vrijwilligers is blijven kampen en activiteiten organiseren en doet dat nu dus nog steeds. “Elk jaar verlangt de groep ernaar om samen op kamp te gaan en dan staan Johan en ik van zeven uur 's ochtends tot tien uur ’s avonds in onze keuken. We bereiden het ontbijt voor, de picknick voor ’s middags en dan een uitgebreid avondmenu.” “Onze Zonnewijzers kregen nog nooit boterhammen ’s middags, maar altijd een pastasalade of wrap of zo," vult Johan aan.

Blijven koken

Rita en Johan willen graag nog verder blijven koken, zolang het allemaal lukt. “"Je rolt erin en je geeft het nooit op. Je laat de groep niet achter," besluit Rita.

Ann-Sofie Sabbe