Water­bom” boven West-Vlaan­de­ren: dit zijn de gevolgen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vooral het IJzerbekken wordt een kritiek punt in West-Vlaanderen, mocht er een zogenaamde waterbom boven West-Vlaanderen vallen: hevige regen zoals die vorige zomer viel in de Ardennen.

De Vlaamse Waterweg liet in opdracht van minister Lydia Peeters een simulatie maken van de impact van zo’n waterbom op Vlaanderen zoals die in Wallonië viel. Er zijn twee scenario’s bekeken: een neerslaghoeveelheid van 107 mm binnen de 48 uur, zoals in het Demerbekken vorig jaar, en 230mm binnen een periode van 48u, zoals in de Vesdervallei.

Schade in IJzerbekken, Avelgem financieel zwaarst getroffen

In het IJzerbekken veroorzaakt een kleine waterbom 12 miljoen euro schade. Valt de hoeveelheid water zoals in Vesdervallei, dan berekent het model zelfs 71 tot 73 miljoen euro schade. De schade is minder groot dan elders, zegt de studie, omdat er minder bebouwing is in de streek en veel meer landbouw.

Over heel West-Vlaanderen zou de schade oplopen tot ruim anderhalf miljard euro, weet Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout van Groen, uit Anzegem. De grootste materiële schade zou in Avelgem zijn, waar de Schelde langs een industrieterrein loopt: 575 miljoen euro. Ook in de Leievallei loopt de geschatte schade bij een waterbom hoog op. 176 miljoen euro in Waregem, 167 miljoen euro in Wielsbeke. 131 miljoen euro in zowel Harelbeke als Kortrijk. 70 miljoen euro in Wevelgem, 67 miljoen euro in Wevelgem, 63 miljoen euro in Kuurne.

In de IJzervallei kan er veel grond overstromen, maar dat is vooral weidegrond. De hoogste berekende schade ligt in Diksmuide: 20 miljoen euro. De keersluis in Beernem moet de Brugse regio beschermen. Daar liggen de bedragen tussen 29 miljoen euro (Jabbeke) en 7 miljoen euro (Oostkamp). Damme dreigt in die regio de hoogste schade te hebben: 129 miljoen euro.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse