Nieuws

Her­be­stem­mings­plan­nen lucht­macht­ba­sis Koksij­de kun­nen bij­na vol­le­dig doorgaan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De plannen voor de herbestemming van de luchtmachtbasis in Koksijde kunnen haast volledig doorgaan. Dat bleek vanmiddag op de provincieraad. 

Sinds minister van Defensie Dedonder liet weten dat er na 2027 een bataljon van de landmacht zal worden gekazerneerd op de huidige luchtmachtbasis van Koksijde, hebben de gemeente Koksijde en de provincie niet stil gezeten. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde voor ruimtelijke planning: “Het grootste deel van de plandoelstellingen blijft overeind. Zo blijft onder meer het bedrijventerrein met wetenschapspark. Er komt een nieuw recyclagepark. En er kan een fietssnelweg voorzien worden van Koksijde-dorp naar Veurne. En er wordt ook bijkomende natuur voorzien."

2027

"Het kazerneren van een bataljon van 800 militairen zou trouwens ook voor een gezonde dynamiek voor de middenstand in Koksijde kunnen zorgen, " zegt Sabien Lahaye-Battheu. "In nauw overleg met Defensie kijken we dus waar aanpassingen mogelijk zijn. Zo is het cruciaal dat er ook voor de technische diensten van Koksijde voldoende plaats is. Uit gesprekken met Defensie is nu voor de eerste keer gebleken dat een verkoop van delen van de basis vóór 2027 - het jaar waarin zou verhuisd worden - wel een optie is.”

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Bart Coopman