Nieuws

Voor­al hin­der bij De Lijn op actie­dag ABVV tegen Euro­pe­se besparingsplannen

De lijn

De socialistische vakbond ABVV organiseert maandag in verschillende steden acties tegen Europese besparingsplannen. Er zal ook hinder zijn op het openbaar vervoer: bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn rijden iets minder dan zes op de tien bussen en trams.

e vakbondsactie is gericht tegen de Europese bezuinigingsregels en de impact daarvan op België. "Als de volgende regering enkel maar gaat besparen op de uitgaven, wordt dat erg pijnlijk voor de werknemers, de bevolking en de gezinnen", waarschuwde ABVV-voorzitter Thierry Bodson eerder.

Er zijn onder meer acties gepland in Brugge, Brussel, Aalst, Genk, Namen, Bergen en Luik. Er zullen pamfletten worden uitgedeeld en protestacties worden gehouden.

Staking ABVV

Belga

De socialistische vakbond diende een stakingsaanzegging in bij De Lijn. Over heel Vlaanderen zal gemiddeld 57 procent van de bussen en trams uitrijden. De grootste hinder is er in de provincie Oost-Vlaanderen, waar net niet de helft van de bussen en trams zal rijden. In de Oost-Vlaamse hoofdstad Gent is dat zelfs maar 30 procent.

Ook bij de Waalse openbaarvervoermaatschappi TEC wordt hinder verwacht. Het openbaar vervoer van MIVB in Brussel zou geen hinder ondervinden en ook de treinen zouden moeten rijden zoals normaal.

Belga
Celien Tanghe