Vlaan­de­ren inves­teer­de sinds 2020 al 4,3 mil­joen euro in West-Vlaam­se noodwoningen

2023-04-24 00:00:00 - Vlaanderen investeerde sinds 2020 al 4,3 miljoen euro in West-Vlaamse noodwoningen

West-Vlaanderen diende in 2022 de meeste aanvragen in voor noodwoningen, alles goed voor 1,2 miljoen euro. “Die zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners in een crisissituatie, bv. na een brand, toch een dak boven hun hoofd hebben”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V).

De Vlaamse regering organiseerde in 2022 een projectoproep ter waarde van acht miljoen euro. Dat betekent dat een lokaal bestuur, voor het derde jaar op rij, een aanvraag kon indienen om haar gamma aan noodwoningen uit te breiden of te renoveren.

“De nood aan crisisopvang blijft groeien. De minister moet deze projectoproepen structureel verankeren waardoor ze een jaarlijkse gewoonte worden”, stelt Brecht Warnez die de vraag stelde aan minister Matthias Diependaele (N-VA).

Nieuwe oproep

"De hoeveelheid aanvragen en de interesse van de lokale besturen is alvast een succes", klinkt het. De bevoegde minister heeft zelfs al aangekondigd dat er een nieuwe projectoproep zal komen in 2023, ook ter waarde van acht miljoen euro.

“De aangevraagde projecten zijn vaak een combinatie van investeringen, maar renovatie- en inrichtingswerken springen eruit. In bijna 20 procent van de dossiers wou het lokaal bestuur of het OCMW een pand aankopen, al dan niet in combinatie met andere investeringen. 14 procent betrof een bouwproject, vaak in combinatie met andere investeringen”, zegt Warnez.

Nood het hoogst in West-Vlaanderen

Uit de opdeling van de ingediende aanvragen per provincie, blijkt dat er grote verschillen zijn onder de provincies. De meeste aanvragen komen uit West-Vlaanderen. “Er zijn aanvragen uit De Panne, Deerlijk, Ichtegem, Kortemark, Middelkerke, Roeselare, Vleteren en Wevelgem."

Deze acht dossiers brengen het aantal sinds 2020 door Vlaanderen ondersteunde noodwoningen op 35 in onze provincie.

Redactie