Nieuws

Vlaams minis­ter-pre­si­dent opent nieu­we gra­nu­laat­lij­nen bij Deceu­nin­ck Plastics

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Diksmuide heeft kunststofverwerkingsbedrijf Deceuninck Plastics drie nieuwe granulaatlijnen geopend in een nieuwe recyclagehal. Vlaams minister-president Jan Jambon was eregast. Deceuninck heeft al voor 100.000 ton kunststofmaterialen kunnen recycleren.

Met het doorknippen van een lint opent ontslagnemend Vlaams minister-president Jan Jambon drie nieuwe lijnen die granulaatkorrels
uit oude pvc-profielen halen. Hiermee verdubbelt de wereldspeler in raam- en deurprofielen haar recyclagecapaciteit tot jaarlijks 45.000 ton, dat is meer dan de helft van wat het Europees produceert. Jan Jambon, Uittredend Vlaams minister-president: "We weten dat plastiek een heel hardnekkig materiaal is in de natuur en het is dus fantastisch dat Deceuninck zegt: wij halen de ramen, ook die
die niet van ons zijn op en we recycleren die en maken die terug tot grondstof. Dat is waar we denk ik in Vlaanderen kampioen in zijn: uit de afvalstromen zoveel mogelijk recycleren."

Jambon1
Jambon2

De oude profielen haalt Deceuninck ook elders in Europa op, maar dat zou  vlotter kunnen. Het grijpt het bezoek van Jambon hiervoor aan. "Daar zouden we toch nog een oplossing voor moeten kunnen bieden. Om afval over de grens te brengen. Natuurlijk niet met het oog op storting. Maar met het oog op recyclage, dat dat gefaciliteerd wordt. Ik denk dat dat een heel terechte vraag is."

Kate Baert