Nieuws

Ver­zets­strij­der Julien Cagnie her­dacht met strui­kel­steen in Lauwe

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Julien Cagnie heeft in Lauwe een eigen struikelsteen gekregen. Dat is een gedenkteken in het voetpad voor huizen waar mensen woonden die door nazi’s gedeporteerd, verdreven of vermoord zijn.

Familieleden van Julien Cagnie en het stadsbestuur van Menen onthullen de struikelsteen in de Koningin Astridlaan in Lauwe. Daar woonde Julien Cagnie, verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Julien hielp destijds drie Amerikaanse piloten toen hij in Poperinge opgepakt en naar het kamp van Buchenwald gedeporteerd werd. Hij zou nooit meer naar Lauwe terugkeren.

"Die man heeft een heel bewogen leven achter zich. We mogen niet vergeten wat hij voor het vaderland heeft gedaan. Dit is voor ons een grote eer."

Marc Delaere, kleinzoon van Julien Cagnie
Julien Cagnie

Op initiatief van stadsbestuur

Struikelstenen worden doorgaans door een privéorganisatie aangebracht, maar Menen staat erop om als openbaar bestuur zelf het initiatief te nemen.

Zij hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Vandaar dat we dat moeten herdenken, zodat het zo weinig mogelijk kans heeft om zich te herhalen.

Patrick Roose, schepen van Publieke Ruimte in Menen

Struikelstenen of Stolpersteine zijn bedacht door De Duitse kunstenaar Gunther Demnig om slachtoffers van het naziregime te herdenken.

Stefaan Six