Plastic korrels spoelen massaal aan aan onze kust, misschien wel miljoenen
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Aan onze kust zijn de jongste dagen zijn weer heel wat plastic korrels aangespoeld, misschien wel miljoenen. Wellicht gaat het om grondstoffen voor de industrie, waarvan een container van een schip op zee overboord geslagen is. De korrels breken niet af, blijven op onze stranden liggen en vormen een gevaar voor de vogelpopulatie. Nu nog liggen onze stranden bezaaid met granulaat van vorige vervuilingen en er komen steeds nieuwe bij.
Vrijwilligers van het North Seal Team sloegen alarm wanneer ze op verschillende stranden witten en blauwe korrels aantreffen. Ingrid Meys: "Dat zijn eigenlijk hele kleine plastic granulaat bolletjes, die in de industrie gebruikt worden om plastic voorwerpen mee te maken. En het verontrustte mij een beetje om er zoveel aan te treffen."
Maar het is niet uitzonderlijk. Er spoelen geregeld plastic korrels aan op onze stranden. Onderzoeker Francis Kerckhof neemt telkens stalen, wanneer een nieuwe lading onze stranden bedekt. Francis Kerckhof, Instituut voor Natuurwetenschappen: "Dat wordt getransporteerd in grote containers en zakken. Daar geraken er nu en dan van verloren, ofwel zijn er kleine occasionele verliezen van fabrieken langs rivieren, die dan aanspoelen. Maar nu en dan zijn er ook grote verliezen door containers die overboord slaan."
Gevaarlijk voor vogels
En telkens spoelen dan miljoenen van die korrels bij ons aan. Ingrid Meys: "Ik heb ze zelf ter hoogte van Middelkerke kunnen zien. Ik heb mensen gehoord die ze op de Oosteroever in Oostende hebben gevonden, in Zeebrugge, in Blankenberge. Overal liggen ze verspreid momenteel."
De korrels blijven dan op het strand en in het milieu, want opruimen is onbegonnen werk. Sommige vogels zien de bolletjes als voedsel en bezwijken dan wanneer er te veel in de maag terecht komen. Niet alle vogelsoorten kunnen die uitbraken.