Nieuws

Veer­tien actie­voer­ders Green­pea­ce van­daag voor rech­ter voor bin­nen­drin­gen haven Zeebrugge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In een zaak tegen veertien activisten van Greenpeace heeft het openbaar ministerie in de Brugse correctionele rechtbank zes maanden effectieve gevangenisstraf gevorderd. De beklaagden staan terecht voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge tijdens een actie aan de gasterminal van Fluxys.

Een groep activisten van Greenpeace bezette zaterdag 29 april urenlang de gasterminal van Fluxys in Zeebrugge. Vijf rubberboten voeren het terrein van Fluxys op. De actievoerders klommen vervolgens op de dokken die gebruikt worden om gastankers te lossen en laden. Met de actie vroeg Greenpeace om een stop op alle nieuwe gasinfrastructuur en een Europees plan om tegen 2035 uit gas te stappen.

Na afloop van de actie werden veertien activisten opgepakt. Het Brugse parket besliste om hen via snelrecht te vervolgen voor het binnendringen van de haven. Het gaat om vijf Belgen, drie Duitsers, twee Oostenrijkers, twee Nederlanders, een Fransman en een Brit.

Woensdagochtend vorderde het openbaar ministerie voor alle beklaagden zes maanden cel. "Dat ligt in de lijn van de vorderingen in andere dergelijke dossiers", verwees procureur Frank Demeester naar de vele transmigranten die de haven binnendrongen.

2023-04-29 00:00:00 - Greenpeace-activisten bezetten terminal van Fluxys in Zeebrugge
Nieuws

Greenpeace-activisten bezetten terminal van Fluxys in Zeebrugge

"Ecologische noodtoestand"

De verdediging vroeg om de strafvordering onontvankelijk te verklaren. Daarbij werd uitgebreid verwezen naar de vrijheid van meningsuiting. De advocaten van de activisten wierpen ook op dat de wet en het strafdossier absoluut niet duidelijk zijn. Ondergeschikt werd ook de vrijspraak gevraagd op basis van de ecologische noodtoestand.

De rechter doet uitspraak op 15 november.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse