Nieuws

Cipiers sta­ken van­af maan­dag elke dag in ande­re gevan­ge­nis: finan­ci­ë­le impact beperken”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vanaf volgende week zal het gevangenispersoneel niet meer elke dag staken. Er komt een actieplan om per provincie 1 dag in de week het werk neer te leggen. De vakbonden willen zo langer staken, en de financiële impact op de leden beperken. 

Sinds maandagavond is een staking van onbepaalde duur aan de gang in alle gevangenissen, waaronder ook in Brugge en in Ieper. Maar vanaf volgende week zal dat dus niet meer elke dag zijn, wel nog op 11, 16, 24 en 29 april. Gisteren zaten de vakbonden opnieuw samen met Justitieminister Paul Van Tigchelt over de overbevolking en het personeelstekort, maar dat draaide op niets uit. "Op korte termijn raken we er niet uit", klinkt het bij Alain Blancke van het ACV. 

Door de stakingen te spreiden, willen ze de financiële impact op hun leden tot een minimum beperken. Als je staakt, krijg je namelijk niet je volledige loon uitbetaald. 

Detentiehuizen

Volgens Alain Blancke van ACV Gevangenissen moeten er bovendien nog dertien detentiehuizen komen. “Slechts vijf daarvan zijn voorzien in de nabije toekomst, en pas vanaf mei 2025. Dat is geen oplossing op korte termijn.”

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Celien Tanghe
Belga