Unieke oorlogssite wordt dan toch opgegraven

In Wijtschate zal een eerder ontdekte oorlogssite dan toch opgegraven worden.
In 2015 ontdekte een team van archeologen tijdens een proefsleuvenonderzoek een Duits bolwerk op de heuvelrug nabij Wijtschate. Het bolwerk bleek een eeuw lang nagenoeg onaangeroerd gebleven. Het gaat om een uniek Duits loopgravensysteem, waarbij de hoevegebouwen van een molenbedrijf geïntegreerd zijn. Daardoor ontstond in 1917 een onneembaar fort, waarbij de kelders werden gebruikt als schuilplaatsen. Vermoedelijk verbonden ondergrondse tunnels het fort met andere delen van het dorp.
Een groot deel van het terrein is na de oorlog grasland gebleven en onder de graszoden konden grote delen van het molenbedrijf - funderingen en delen van de binnenkoer - worden teruggevonden. Ook de Duitse loopgraven rond de gebouwen bleken uitzonderlijk goed bewaard en diep uitgegraven te zijn. De archeologen ontdekten ook stoffelijke resten van zowel Duitse als Britse soldaten, een bewijs dat hier heel intens gevochten werd.
De geschatte kostprijs van een volledige opgraving liep in 2015 danig op en alle plannen voor een vervolgonderzoek werden bevroren. De sleuven werden terug gedicht om de archeologische resten te beschermen. Sindsdien bleef het stil rond de site.
Maar nu heeft een internationaal team archeologen de handen in elkaar geslagen om de unieke archeologische site toch op te graven. Het initiatief wordt gefinancierd met crowdfunding.