Nieuws

Uniek: Pro­duc­tie van water­stof voor kust van Oos­ten­de in 2026

2023-06-28 00:00:00 - Uniek: Productie van waterstof voor kust van Oostende in 2026

Tegen 2026 moet er vlak voor de kust van Oostende waterstof geproduceerd worden. Het gaat om een testproject waarvoor de Europese Commissie zo’n 20 miljoen euro voor vrijmaakt.

Oostende maakt zich op voor een unieke ontwikkeling op het gebied van waterstofenergie. Een consortium van projectpartners, met POM West-Vlaanderen als een van de partners, heeft groen licht gekregen van de Europese Commissie voor de bouw van een unieke demonstrator voor offshore waterstofproductie.

Geen schadelijke uitstoot

Waterstof is een gas dat gebruikt kan worden als een schone brandstof voor auto's, vrachtwagens, boten en zelfs voor het verwarmen van gebouwen. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele brandstoffen omdat het geen schadelijke uitstoot produceert, alleen waterdamp.

(Lees verder onder de illustratie.) 

Vermogen van 10 megawatt

Deze testopstelling moet de technische en financiële haalbaarheid van offshore waterstofproductie en vervoer via pijpleiding naar land aantonen. De installatie wordt voor de kust van Oostende neergepoot, nabij het maritieme testplatform Blue Accelerator, en moet in 2026 operationeel zijn. Vanaf dan zal het een vermogen van zo’n 10 megawatt produceren.

De Europese Commissie ondersteunt dit veelbelovende initiatief met een subsidie van 20 miljoen euro.

2023-06-28 00:00:00 - Uniek: Productie van waterstof voor kust van Oostende in 2026 - hope.jpg
Celien Tanghe