Toe­kom­sti­ge fusie­ge­meen­te ver­goedt bedrij­ven voor straatnaamwijziging

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De toekomstige fusiegemeente tussen Wingene en Ruiselede zal een symbolische vergoeding voorzien voor bedrijven die door de fusie een straatnaamwijziging ondervinden. "Het is een blijk van onze waardering voor hun inzet en aanpassingsvermogen", klinkt het bij beide gemeenten.

De gemeenten Wingene en Ruiselede bevinden zich sinds 2022 in een fusietraject. Vanaf 1 januari 2025 moeten de twee samen de nieuwe gemeente 'Wingene' vormen. Hoewel beide hun eigen postcode behouden, zullen een aantal straatnamen en huisnummers wijzigen "om verwarring bij postbedeling en hulpdiensten te voorkomen".

Administratieve impact

De straatnaamwijziging treft 61 Wingense en 131 Ruiseleedse ondernemingen. Hoewel organisaties (banken, overheidsinstellingen, …) adressen automatisch kunnen opvragen via het Rijksregister, voorzien de gemeentebesturen een symbolische vergoeding. 

In overleg met de Unizo-afdelingen Wingene-Zwevezele en Ruiselede hebben ze besloten om eenmanszaken 100 euro en rechtspersonen 200 euro te geven voor de financiële en administratieve impact.

"Door een vergoeding aan te bieden, hopen we onze ondernemers te ondersteunen en de overgang wat de versoepelen."

Burgemeesters Greet De Roo en Lieven Huys

De ondernemers die in aanmerking komen voor een vergoeding ontvangen een brief met instructies hoe ze een vergoedingsaanvraag kunnen indienen. De uitbetalingen zijn voorzien voor het najaar van 2024.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere