Nieuws

Toch geen zwem­ver­bod van een maand

2016-01-25 00:00:00 - Toch geen zwemverbod van een maand

Er komt dan toch geen zwemverbod van een maand voor asielzoekers in Koksijde.

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld) wou eerst een zwembadverbod van een maand voor asielzoekers in Koksijde. De aanleiding daarvoor waren twee incidenten met bewoners van het opvangcentrum. Er werd gegluurd naar badgasten en zaterdag werd een vluchteling opgepakt omdat hij in het zwembad een minderjarig meisje had vastgenomen. Volgens de asielzoeker wou hij het kind alleen maar helpen.

De gemeente Koksijde gaat dan toch niet over tot een algemeen zwemverbod voor vluchtelingen. Dat is vanmiddag beslist tijdens een zitting van het schepencollege. Zo'n verbod kan ook juridisch gezien niet. Vluchtelingen zullen wel een voorlichtingscursus moeten volgen.Het zwembadreglement wordt ook in het Arabisch vertaald.

Nultolerantie

"We eisen dat er de komende maand een voorlichtingscursus gegeven wordt aan alle asielzoekers met duiding over onze Westerse normen en waarden. Daaraan gekoppeld vragen we aan de directie van Fedasil dat de badgasten professioneel begeleid worden als ze naar het zwembad gaan. Dat tot de rust is teruggekeerd en de gedragscode door iedereen voldoende is gekend. Het zwembadreglement dient nu eenmaal door iedereen gerespecteerd te worden", aldus burgemeester Vanden Bussche, die een nultolerantie zal hanteren in het zwembad. "Voor iedereen. Ons huishoudelijk reglement geldt voor alle burgers."

Ben Storme