Nieuws

Tien West-Vlaam­se land­bou­wers ont­dek­ken eigen WOI-verleden

Op de hoeve 't Lindebos in Wijtschate, een van de deelnemende hoeves aan het project, werd vanmorgen het project 'WO I op 't erf' voorgesteld.

De Eerste Wereldoorlog had een grote impact op de vele boerderijen in de regio. West-Vlaamse bezoekboerderijen en hoevewinkels krijgen hierover geregeld vragen. Hoe was het om met de vijand samen te leven? Welke producten werden geteeld? Met het project 'WO I op 't erf' hielpen Inagro en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) de landbouwers bij de zoektocht naar hun eigen oorlogsverleden.

Veel kleine verhalen

Ze zochten in archieven en bibliotheken en vonden heel wat informatie over de boerderijen tijdens de Groote Oorlog. Voedselvoorziening en een goede organisatie van de landbouwproductie waren cruciaal tijdens de oorlog. Vele vragen kunnen nu beantwoord worden aan de bezoekers van de boerderijen: Hoe was het om met de vijand samen te leven? Wat schafte de pot? Welke impact hadden opeisingen op de landbouwproductie? Hoe groot waren de voedseltekorten? De landbouwers beschikken zelf ook over interessante kleine verhalen die vaak mondeling overgeleverd werden van generatie op generatie. Deze zijn uniek. Dankzij dit project zullen ze niet verloren gaan.

Informatiepanelen

Gezien de verhalen niet tastbaar zijn, vervaardigden Inagro en CAG per hoeve een eigen gepersonaliseerd informatiepaneel ‘WOI op ’t erf’ als leidraad voor de verhalen.

Daarnaast ontwikkelde CAG ook de toegankelijke handleiding 'Hoe ga ik zelf aan de slag om mijn WOI-geschiedenis te reconstrueren?' voor West-Vlaamse landbouwers. Die zal raadpleegbaar zijn op www.boterbijdeviswo1.be. Daar vindt men ook het ruimere verhaal van landbouw en voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De redactie