Nieuws

Thuis­ver­pleeg­kun­di­gen meten bloed­druk en hart­slag met gezichtsscan

Intelliprove scanning

Thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis kunnen voortaan gezondheidsparameters van patiënten, zoals bloeddruk en hartslag, opmeten door met een smartphone of tablet een gezichtsscan te maken. Het proefproject werd donderdag voorgesteld in Roeselare. Met de nieuwe toepassing kunnen thuisverpleegkundigen heel wat tijd besparen.

Thuisverpleegkundigen moeten regelmatig de gezondheidsparameters van patiënten opnemen, zoals hartslag, bloeddruk, zuurstofsaturatie en ademhaling. Dat neemt heel wat tijd in beslag. Het nieuwe proefproject moet helpen om tijd te besparen. Concreet moeten de thuisverpleegkundigen voor de gezichtsscan de camera van een smartphone of tablet gedurende twintig seconden richten op het gezicht van de patiënt. Op die manier worden de verschillende parameters gemeten.

Ondersteuning

Enkele verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis konden de technologie al een eerste keer testen. Op dit moment wordt er in de tweede fase bekeken in welke omstandigheden de scan kan worden toegepast.

"De gezichtsscanning kan de verpleegkundigen ondersteuning bieden op diverse vlakken", zegt Tamara Dewaele, hoofdverpleegkundige bij Wit-Gele Kruis Roeselare. "Niet alleen komt er tijd vrij om meer met de patiënt en zijn echte verzorging bezig te zijn, alle parameters worden nu ook direct geregistreerd en kunnen in de toekomst doorgestuurd worden naar ons digitaal verpleegdossier. Er is minder kans op administratiefouten of opvolging van toestellen die nu niet langer meegenomen en onderhouden moeten worden."

De technologie wordt nog verder verfijnd en ontwikkeld.

Intelliprove Johan en Tamara
Intelliprove resultaten
Intelliprove scanning
Ben Storme