Nieuws

Slim­me bril’ helpt thuis­ver­pleeg­kun­di­gen Wit-Gele kruis

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen loopt momenteel een pilootproject waarbij de thuisverzorger 'smart glasses' (een slimme bril) opzet.

Via de smart glasses kunnen technische zorgen vanop afstand worden ondersteund, bij bijvoorbeeld wondzorg of het aanbrengen van een katheder. De bril heeft een camera met een krachtige zoomfunctie, hij heeft een spreek-luisterverbinding en kan zelfs foto’s maken. De bril is ook uitgerust met een klein scherm waar instructies in de rechterlens kunnen worden geprojecteerd.

Hoe werkt het?

De verpleegkundige gaat bij de patiënt langs, zet de slimme bril op en maakt verbinding met de ‘backoffice’. Daar zit een zorgverlener die vanop een vaste locatie de handelingen live meevolgt. De smart glasses kunnen volledig vanop afstand worden bestuurd waardoor de verpleegkundige de handen vrij heeft om de zorghandelingen uit te voeren. Het is ook mogelijk een derde partij (bv wondzorgspecialist) uit te nodigen om de handelingen mee te volgen.

Door de coronacrisis wordt het onderzoeken van de mogelijkheden van ‘zorg op afstand’ steeds belangrijker, vandaar ook dit pilootproject.

Ben Storme