Nieuws

Tapij­ten­pro­du­cent Belys­se ziet omzet dalen

2022-10-25 00:00:00 - Balta nu ook officieel omgedoopt tot Belysse

Tapijtenproducent Belysse, het vroegere Balta, heeft in het eerste kwartaal een omzet geboekt van 70,3 miljoen euro, een daling met 8,3 procent tegenover de eerste drie maanden van 2023.

De omzet daalde het sterkst in de Verenigde Staten (-11,3%). In Europa werd er 5,5 procent minder omzet geboekt. Belysse spreekt van "een zwakkere activiteit" bij Bentley Mills (in de Verenigde Staten) en "een lagere marktvraag" in de residentiële markt in Europa. Het commerciële segment in Europa realiseerde een stabiele omzet.

De corrigeerde ebitda (winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen) ging er wel op vooruit, zowel in Europa als in de VS. "De resultaten in Europa herstellen verder aanzienlijk als gevolg van lagere kosten van verkochte goederen en lagere vaste kosten", klinkt het bijvoorbeeld.

Ontslag

Balta had vroeger in onze provincie productieafdelingen in Sint-Baafs-Vijve bij Wielsbeke, Avelgem Tielt en Sint-Eloois-Vijve bij Waregem. Maar drie jaar geleden verkocht Balta-groep de merknaam en een deel van de vestigingen aan de Britse groep Victoria. Het ging om de fabrieken in Sint-Baafs-Vijve, Avelgem, Sint-Eloois-Vijve. Wat overbleef, bij ons was dat enkel de site in Tielt, kreeg een nieuwe naam: Belysse, met hoofdkantoor in Waregem.

Door de stijgende loonkosten is de productie van kamerbreed tapijt hier niet meer rendabel. Balta verhuisde de productie van Wielsbeke naar Groot-Brittannië. Daardoor verloren vorig jaar 30 bedienden en 241 arbeiders hun job, zowat 25 minder dan eerst voorzien.

Nieuws

Sociaal akkoord bij tapijtenproducent Balta

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga