Nieuws

Stad Oos­ten­de hul­digt zee­lie­den en vis­sers die leven lie­ten op zee

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Zaterdagochtend heeft Oostende stilgestaan bij de vele zeelieden en vissers die tijdens het uitoefenen van hun job het leven lieten op zee. Er werden bloemen gelegd aan het Maritiem Instituut Mercator en aan het Nationaal Monument voor de Zeelieden.

Vertegenwoordigers van de verschillende besturen, de visserijsector en familieleden van omgekomen vissers woonden de bloemenhulde bij.

In december vorig jaar stierf een jonge visser op zee toen een veiligheid brak. Op dat moment waren twee bemanningsleden de netten aan het herstellen. De twee raakten bedolven onder de pilaren waaraan de netten waren vastgemaakt. Ze kregen honderden kilo’s materiaal op zich. Michael Hubert (23) stierf te plaatse en Ilir Devick (28) raakte zwaargewond en is herstellende in een revalidatiecentrum.

Een maand later eiste het tragisch ongeval opnieuw een dodelijk slachtoffer. De kapitein stapte uit het leven.

Het blijft een beroep met veel risico’s. In het Maritiem Instituut Mercator volgen dit schooljaar een 40 tal leerlingen de richting zeevisserij. Veiligheid is een prioriteit in de opleiding, vindt directeur Jan Denys. 

"De leerlingen die momenteel een opleiding volgen voor de zeevisserij moeten een attest van basisveiligheid verwerven. Pas dan kunnen ze aan boord gaan van een vissersvaartuig."

Jan Denys, directeur Maritiem Instituut Mercator

Nog de hele namiddag zijn er activiteiten om de maritieme sector in de kijker te zetten.

Jenna Lebrun
Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville