Nieuws

Sen­sa­ti­o­neel,” zegt Natuur­punt: in Vlis­se­gem en Stal­hil­le duikt voor het eerst een wil­de Ross’ gans op in Europa.

Ross Gans

Foto: Kay Pets

Natuurpunt noemt de waarneming zelf 'sensationeel'. Voor het eerst ooit is in Europa met zekerheid een wilde Ross' gans gezien. Dat gebeurde afgelopen maandag al in Stalhille bij Jabbeke. Gisteren en vandaag zijn de twee exemplaren even verder gezien, in Vlissegem bij De Haan.

Indrukwekkende tocht afgelegd

De twee Ross' ganzen hebben er een enorme tocht op zitten. Op basis van de wetenschappelijke ring aan de rechterpoot van één van de twee dieren kon worden achterhaald dat de dieren eerder geringd werden in Nunavut, in het uiterste noorden van Canada.

Ross Gans Foto

De Ross’ gans broedt in Noord-Canada en overwintert in het zuiden van de Verenigde Staten en Noord-Mexico. De soort was midden vorige eeuw bedreigd, met een broedpopulatie van amper 6.000 in 1931. Sindsdien namen de aantallen sterk toe: rond 1990 werd de populatie al geschat op 229.000 en in 1998 liep dat aantal op tot 609.100.

Vaak in gevangenschap. Een wild exemplaar is nooit gezien

De kans dat er ooit een Ross’ gans zou afdwalen naar Europa werd zo almaar groter. Eén probleem: de soort wordt in Europa vaak gehouden in gevangenschap. Het gros van de Ross’ ganzen die hier werden opgemerkt, werden dan ook weggeschreven als vogels die uit gevangenschap waren ontsnapt.

Een wilde herkomst aantonen kon enkel indien een Ross’ gans die in het natuurlijke verspreidingsgebied werd voorzien van een wetenschappelijke ring zou opduiken in Europa. En indien de inscripties op die ring zouden kunnen worden afgelezen. Die kans leek zo goed als onbestaande. Tot eergisteren dus, in Stalhille.

Bart Coopman