Nieuws

Sche­pen­col­le­ge Koksij­de schaart zich ach­ter beleid burgemeester

2015-10-28 00:00:00 - Schepencollege Koksijde schaart zich achter beleid burgemeester

Het schepencollege van Koksijde heeft zijn steun geuit aan burgemeester Marc Vanden Bussche (Open Vld). Die lag de jongste week onder vuur over de manier waarop hij omgaat met de opvang van vluchtelingen op de luchtmachtbasis.

"Onredelijk en onrechtvaardig", zeggen de schepenen nu in een gezamenlijk bericht. "Het beeld dat wordt opgehangen van de burgemeester en de korpschef is gepolariseerd, de uitspraken werden totaal uit de context gehaald", openen ze. Alle schepenen staan achter de veiligheidsmaatregelen en de eisen die op het gebied van gezondheidsscreening werden voorgesteld. "We wensen met deze nota ook in de verf te zetten dat Koksijde de asielzoekers op een warme manier welkom heet. Maar deze inspanningen halen de kranten niet", klinkt het.

Media-aandacht

"Wij zeggen op geen enkel moment dat vluchtelingen criminelen zijn. Wel nemen we veiligheidsmaatregelen tegen de malafide omgeving van mensenhandel en mogelijke infiltratie van radicalen. Ook staan we voor een strenge screening op gezondheidsrisico's. De nadruk mag ook eens liggen op alle positieve inspanningen die gebeuren van het gemeenbestuur, Sociaal Huis, Camino, de talloze vrijwilligers die zich reeds hebben aangeboden, enzovoort", stelt schepen Jan Loones (N-VA). "Het opvangen van asielzoekers is geen nieuw gegeven in Koksijde. Steeds werden deze mensen op een kwaliteitsvolle manier begeleid. In Koksijde werden asielzoekers, mensen met weinig kansen, de mogelijkheid gegeven om hun levenskwaliteit naar een beter niveau op te tillen. En met succes, zonder al die media-aandacht", zeggen schepenen Dorine Geersens en Albert Serpieters (Open Vld).

Sociaal Huis

Ook vanuit het Sociaal Huis komt steun. "Als Sociaal Huis staan wij 100 procent achter de beslissingen en acties die genomen worden door onze burgemeester en korpschef. Veiligheid blijft prioritair. Een goeie coördinatie van en juiste informatie over de betrokkenen bij de opvang van asielzoekers is dan ook belangrijk. Wij, als Sociaal Huis, kunnen dankzij de vlotte ondersteuning van onze burgemeester nu al initiatieven uitwerken om de latere integratie van asielzoekers vlotter te laten verlopen. Niet alleen de asielzoeker, ook de samenleving heeft er alle belang bij beschermd te worden. Koksijde mag een voorbeeld zijn, we zijn fier op onze burgemeester", zegt voorzitter Greta Delie.

Belga
Ben Storme