Nieuws

Scha­pen­hou­ders nemen voor­zor­gen tegen blauw­tong­vi­rus: 30% uit­val wil je niet gedroomd hebben”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In onze provincie zijn er nog geen dieren besmet met het blauwtongvirus. Al is dat volgens het federaal voedselagentschap FAVV maar een kwestie van tijd. Vandaag zijn er besmettingen vastgesteld in Oost-Vlaanderen en eerder al in Limburg. Blauwtong kan dodelijk zijn en treft vooral runderen, schapen en geiten.

Schapenhouder Koen Maertens uit Staden heeft z'n dieren gevaccineerd tegen het blauwtongvirus. Preventief, want het virus is nog niet vastgesteld in onze provincie. 

"Ik was op de hoogte dat het virus in Nederland was. Ik heb dan de veearts gecontacteerd en die had me geadviseerd de schapen te vaccineren tegen blauwtong. Tot een paar weken geleden was het vaccin voor blauwtong in België niet verkrijgbaar. We hebben ons dat op de wachtlijst gezet en zodra die beschikbaar waren, is de veearts gekomen en alle schapen ingeënt tegen blauwtong", vertelt Koen. 

"Dieren binnen en poorten open"

Kleine muggen verspreiden het virus snel. En die zijn vooral actief bij schemertijd aan vijvers en poelen. Als het virus hier dichterbij komt, moet Koen zijn dieren op stal laten. "Die kleine muggen kunnen niet tegen tocht. Ik heb hier een grote schapenstal waar alle poorten open kunnen. In het slechtste geval zet ik alle dieren binnen en alle poorten open, zodat er tocht is. 

Schapen Koen Maertens

"Dieren worden kreupel"

Voor de mens is het virus niet gevaarlijk. Besmette dieren daarentegen worden kreupel, krijgen koorts en uiteindelijk ook een blauwe tong. De kans is groot dat ze sterven, en dat zou een ramp zijn voor Koen. "Zo'n dier kost ongeveer 750 euro, dus als het blauwtongvirus hier inslaat is het voor ons wel schrikken. In Nederland heb je bedrijven waar er 30 procent uitval is van de dieren, dat wil je niet gedroomd hebben.

Schapen in stal
Jens Lemant
Celien Tanghe