Nieuws

Blauw­tong­vi­rus treft nu ook West-Vlaan­de­ren hard: sec­tor vraagt over­heid om finan­ci­ë­le steun

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De situatie was bij ons een tijd lang minder hevig dan in de andere provincies, maar nu woedt het Blauwtongvirus ook in West-Vlaanderen. Het dodelijke virus treft vooral schapen en runderen. Rendac, dat de kadavers van de dode dieren ophaalt, heeft naar schatting al 11.000 dieren opgeruimd die aan het virus bezweken zijn.

Sinds eind mei zijn er 3 vaccins goedgekeurd en zijn schapenhouders volop aan het vaccineren. Maar de vzw Vlaamse Schapenhouderij vraagt de overheid om financieel tussenbeide te komen, zoals dat in 2006 gebeurd is bij een ander type van blauwtong. Vaccineren kost zo’n 4 euro per dier.

“Er bestaat een sanitair fonds op federaal niveau. Wij betalen daar elk jaar voor en dat kan eigenlijk aangesproken worden voor probleemgevallen, bijvoorbeeld om bedrijven te ontruimen als er besmettelijke ziekten zijn. Maar in dit geval zou men daar een beroep kunnen op doen om een stuk van die kosten te dragen”, legt André Calus van de vzw Vlaamse Schapenhouderij. 

Impact op de prijs van vlees

In 2023 telde België volgens Statbel 121.337 schapen. Dat wil zeggen dat het virus al bijna 10 procent van de volledige populatie in ons land heeft uitgeroeid. Dat kan volgens Calus een impact hebben op de prijs van het vlees. Op 19 augustus bedroeg de kiloprijs voor een weidelam 3,21 euro. Ongeveer een jaar geleden, op 22 augustus, ging het om 2,63 euro. Dat is een stijging van 22 procent.

Ook koeien besmet

Opvallend genoeg blijken ook runderen vatbaar te zijn voor het blauwtongvirus. “Vooral op melkveebedrijven zien men nu dat de melkgiften van koeien enorm gaat dalen omdat ze koorts maken”, besluit Calus.

Stefaan Six
Davy Vercamer
Celien Tanghe