Nieuws

Ruim 200.000 euro voor res­tau­ra­tie Pax­poort en cryp­te aan IJzertoren

2014-04-02 00:00:00 - Ruim 200.000 euro voor restauratie Paxpoort en crypte aan IJzertoren

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) trekt 210.000 euro uit voor de restauratie van de crypte en de Paxpoort aan de IJzertoren.

Het wordt de eerste restauratie sinds 1990. "Na 20 jaar dringen werken zich op. Die zijn onontbeerlijk in functie van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De restauratie past ook in de visie die ontwikkeld is in het kader van het Herinneringspark 2014-18", opent de minister.Aan de Paxpoort, de monumentale ingangspoort tot het complex, zal een herstel van de authentieke trappartijen gebeuren naast het herstel van het buitenschrijnwerk en een betonrestauratie. Aan de crypte zal de betonnen omarming weggenomen worden en zullen de resten van de oude toren en grafstenen in het grasveld geïntegreerd worden in de landschappelijke context.

Crypte

Aan de crypte zullen ook diverse restauratiewerkzaamheden gebeuren aan het baksteenmetselwerk en het voegwerk. De crypte is een overblijfsel van de eerste IJzertoren, die in 1946 gedynamiteerd werd. Pas toen de bouw van die IJzertoren bijna voltooid was, kwam men op het idee om een crypte te incorporeren. De crypte is ook een van de achttien oorlogsmonumenten die opgenomen werden in het dossier voor de erkenning van de frontstreek door werelerfgoedorganisatie Unesco. De werken zouden 200 kalenderdagen in beslag nemen. Dat wil zeggen de restauratie afgerond zou moeten zijn tegen Wapenstilstand, op 11 november.

Belga