Nieuws

Res­tau­ra­tie Bel­fort­to­ren Roe­se­la­re is klaar

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Roeselare is de restauratie van de toren van het Belfort klaar. Het Belfort zelf maakt straks deel uit van de nieuwe stadhuissite waarbij Roeselare het oude stadhuis uit 1771 in ere herstelt in combinatie met een moderne administratieve nieuwbouw.

De werken duurden ruim een jaar. De gevel en het dak zijn hersteld, net als de leeuwen op de toren. Het schrijnwerk binnenin ziet er terug uit als vroeger. Straks gaan inwoners die trouwen en de gemeenteradasleden via het Belfort binnen in het stadhuis. Het gebouw, dat bijna een eeuw oud is, is Unesco- Werelderfgoed. Roeselare had dan ook gehoopt op een subsidie van 70% bij de renovatie die zo'n 2 miljoen euro kost. 

Nathalie Muylle, schepen van patrimonium Roeselare: "De spelregels zijn veranderd doorheen onze bouwwerken waardoor we enkel een kleine basissubsidie krijgen van 350.000 euro. We hebben dus eigenlijk zelf het project moeten verder financieren. We doen dat ook omdat we echt wel willen investeren in ons erfgoed. Als je een duurzaam stadhuis wilt bouwen moet je dat ook doen in een erfgoedverhaal. De toren is af maar er moet nog meer gebeuren aan dat Belfort. Ook de achtergevel is men volledig aan het herbouwen, opnieuw aan het metsen. Ook binnenin gaan we veel doen. We hebben ook een aantal stabiliteitsproblemen die we moeten oplossen. Eigenlijk wordt het belfort in ere hersteld als toegang naar de nieuwe stadhuissite."

2020-11-19 00:00:00 - Zo ziet nieuwe stadhuis Roeselare eruit
Nieuws

Zo ziet nieuwe stadhuis Roeselare eruit

Befort1 kopie
Belfort2 kopie
Belfort4 kopie
Belfort3 kopie
De redactie