Nieuws

Rege­ring mikt op het drie­vou­di­ge aan off­sho­re windenergie

2019-10-25 00:00:00 - Regering noemt windmolenzone naar prinses Elisabeth

Met de nieuwe Prinses Elisabeth Zone voor de kust wil de federale regering de capaciteit van de offshore windparken in de Belgische Noordzee opkrikken tot 5,8 gigawatt. Momenteel is er 2,26 GW capaciteit. In een eerste fase is er sprake van bijkomend 700 megawatt (MW), zo verduidelijkte het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten.

De federale topministers keurden dinsdagnacht het akkoord met Engie over de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 goed. Maar ze bereikten ook een akkoord rond extra batterijcapaciteit en de voorwaarden voor nieuwe windparken op zee. Daarmee wil de regering de offshorecapaciteit in tijden van energietransitie zowat verdrievoudigen.

Ventilus

De beoogde totaalcapaciteit van 5,8 GW zou zowat goed zijn voor een kwart van de energieproductie. Daarvoor is de Prinses Elisabeth Zone nodig en het gelijknamige energie-eiland - dat opgeleverd moet zijn in 2026 - voor de aansluiting.

Het gaat concreet om 3,1 tot 3,5 GW extra. Een eerste lot van 700 megawatt wordt eind volgend jaar aanbesteed, met aanduiding van de 'winnaar' eind 2025. In het slotkwartaal van 2028 moeten de eerste windturbines draaien. Voor deze fase is de tijdige realisatie van de Ventilus-verbinding nodig.

Burgers en industrie

Lot 2 en 3 van de Prinses Elisabeth Zone gaan, in een latere fase, elk tot 1.400 MW. Hier worden de 'tenders' georganiseerd in 2026-2028. Indienststelling van de eerste windturbines zou hier in 2030 zijn.

De regering wil enerzijds de industrie 'directe toegang' bieden, zodat ze rechtstreeks contracten voor afname kunnen sluiten. En de burgers gaan rechtstreekse toegang krijgen, klinkt het. Om toegelaten te worden, is bijvoorbeeld sprake van een minimum van 1 procent van de totale investeringskost die van van burgerparticipatie moet komen.

Volgend jaar volgt de tweede lezing van het bewuste voorstel van koninklijk besluit. De teksten gaan nu naar de Raad van State voor advies. Tegen 2040 mikt ons land op 8 GW in de Noordzee.

Redactie
Belga