Nieuws

Posi­tie­ve cij­fers Haven Oos­ten­de: 450 extra jobs”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De geopolitieke spanningen binnen Europa, de energieprijzen en logistieke uitdagingen hebben een impact gehad op de haven van Oostende in 2022. Er is een lichte terugval qua bulktonnages van aangevoerd zand en grind. Wel zijn er meer maritieme trafieken.

Met 4.658 invaarten per jaar, exclusief de vissersschepen, Vloot en pleziervaarten, is er een stijging van ongeveer 1 procent ten opzichte van 2021. Haven Oostende bewijst hiermee haar rol als Vlaamse industriële zeehaven.

Meer jobs

Het aantal bedrijven in Haven Oostende en de tewerkstellingscijfers gaan jaar na jaar in stijgende lijn. Sinds december is er een vaste feeder containerlijn opgestart tussen Oostende – Zeebrugge – Antwerpen die containers van de weg haalt en dus meehelpt om de fileproblematiek aan te pakken en de CO2-uitstoot te verminderen.

“De successen tonen aan dat de strategie die in 2019 uitgestippeld werd haar vruchten afwerpt. Sindsdien werden in Haven Oostende ruim 450 extra jobs gecreëerd. Dankzij het aantrekken van nieuwe maritieme trafieken willen we hier in de komende jaren nog een boost aan geven", zegt voorzitter Charlotte Verkeyn.

Verder dan de Noordzee

In een globale wereldmarkt kijkt de haven dan ook verder dan enkel de Noordzee. Zo ging Haven Oostende in december mee op de Belgische handelsmissie naar Japan onder leiding van prinses Astrid om er te praten met rederijen die actief zijn in stukgoed, staaltrafiek en projectcargo.

Deze (internationale) maritieme trafieken zullen in 2023 verder uitgebouwd worden.

Redactie