Nieuws

Poli­tie­zo­ne Vlas werft aan nadat con­tro­le­or­gaan pri­va­te bewa­kings­agen­ten verbiedt

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Private bewakingsagenten mogen geen camerabeelden van de politie monitoren. Dat is een van de conclusies van het Controleorgaan op de politionele informatie (COC) na een toezichtonderhoud bij politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede). "Daarom worden vrijdag zes nieuwe medewerkers aangeworven", klinkt het.

In politiezone Vlas werden onder het toezicht van de politie bewakingsagenten ingezet om camerabeelden in real time te bekijken. De zone liet hen echter beelden bekijken van eigen camera's en geen gemeentelijke camera's, waardoor de camerawet niet geldt. Dus concludeerde het COC dat op onwettige wijze bewakingsagenten werden ingezet voor de uitoefening van politionele functies en opdrachten.

"Daarom worden zes nieuwe medewerkers aangeworven", klinkt het bij zone Vlas. "Vrijdag worden op het politiecollege al zes nieuwe politiemedewerkers aangeworven. Zo worden de regels strikt gevolgd en zullen de nieuwe collega's wel de wettelijke mogelijkheden en bevoegdheden hebben."

Camera1
Nieuws

Cameranetwerk in Kortrijk breidt uit met 20 camera's

Politiezone Westkust blijft met bewakingsagenten werken

Politiezone Vlas was niet de eerste en lang niet de enige die samenwerkt met private bewakingsagenten. Ook politiezone Westkust doet dat, en is niet van plan om daarmee te stoppen, dat laat ze weten aan onze redactie.

De politiezone laat zich bijstaan door advocaten en verwijst naar de wet Jambon, waarin staat dat bewakingsagenten ook camera’s op de openbare weg mogen bekijken, in het bijzijn van een politiefunctionaris. Westkust eist een eenduidige wet, waar geen interpretatie mogelijk is. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, bevoegd voor de politie, laat weten dat ze het rapport zal bekijken.

Belga
Ben Storme