Nieuws

Peti­tie tegen afscher­men licht vuur­to­ren Oos­ten­de: Bluf mej­je fik’n van uus torre”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er is heel wat commotie rond de lichtdempende folie op de ramen van de vuurtoren in Oostende. Bewoners van nieuwe wijk Oosteroever, met woontorens tot 25 verdiepingen, klaagden over lichthinder. Nu is er een petitie gestart tegen het afschermen van het licht.

'Neen tegen het afschermen van de vuurtoren in Oostende', dat is de titel van de petitie die loopt tegen de lichtfolie op de ramen van de vuurtoren in Oostende. Menig Oostendenaars vinden het niet kunnen dat het licht voor een deel gedempt is nadat appartementbewoners van Oosteroever geklaagd hadden over lichthinder.

"Onze Lange Nelle, icoon aan onze kust sinds 1949, sinds 2004 beschermd als monument en sinds 2009 aangeduid als bouwkundig erfgoed, wordt zo onrecht aangedaan", klinkt het.

Testoplossing

Toch verzekert het Vlaams Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust dat het licht niet gedoofd wordt en er een straalbundel blijft schijnen over de zee en de stad. Dankzij de folie zouden enkele bewoners wel minder hinder ondervinden van het "felle licht".

Het gaat om een tijdelijke testoplossing, die later wordt geëvalueerd.

10.000 tekeningen

De petitievoerders willen 10.000 handtekeningen verzamelen, voorlopig zitten ze al boven de 9.500.

"We moeten een duidelijk signaal geven", klinkt het.  "Van uze torre moen ze bluven! Leve de torre van Ostende, je kud em zien ol woar je blende... maar nu toch net iets minder helaas."

Uitleg gevraagd

Burgemeester Bart Tommelein vraagt meer uitleg over het proefproject. Stad Oostende was niet betrokken bij de tijdelijke opstelling, die blijkbaar reeds goedgekeurd werd door Onroerend Erfgoed, klinkt het in een persbericht.

“We hebben MDK alle info gevraagd, zodat we een correct zicht krijgen op de feiten. Ze zullen ons die bezorgen en hebben ons intussen verzekerd dat er sowieso een evaluatie gepland is binnen enkele weken", zegt Tommelein.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere