Nieuws

De Paus heeft dit zelf beslist. Er blijft een gro­te zorg voor de kerk.” Bis­schop Lode Aerts over het ver­lies van titels voor Vangheluwe

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Paus Franciscus willigt het verzoek in om Roger Vangheluwe zijn klerikale status te ontnemen, 14 jaar nadat de feiten van kindermisbruik bekend raakten. 

Lode Aerts: "Er blijft een grote zorg voor de kerk"

Vangheluwe stuurde op vraag van de Belgische bisschoppen een brief naar de paus. Maar of hij daarin vroeg hem weer in de lekenstaat terug te brengen weten we eigenlijk nog altijd niet. Bisschop van Brugge Lode Aerts benadrukt dat de Paus zelf de beslissing nam: "We weten dat de paus Franciscus zelf heeft beslist van kijk: Roger Vangheluwe draagt niet meer die titel van priester en bisschop. Zelf hé. "

Aerts benadrukt dat dit geen eindpunt is voor de kerk: "Is de bladzijde omgeslagen? Ja en nee. Ik denk dat dat een grote zorg blijft voor de kerk om daar enorm over te waken, preventie nog te versterken, en waar het gebeurt men moet ingrijpen."

De Belgische bisschoppen hadden de voorbije jaren meermaals de laïcisering van Roger Vangheluwe gevraagd. "Samen met de slachtoffers van misbruik en vele anderen in onze samenleving, hebben de bisschoppen van ons land het immers altijd een schande gevonden dat Roger Vangheluwe officieel bisschop en priester kon blijven, ook al waren er sinds zijn gedwongen ontslag sterk beperkende maatregelen van kracht," laten de bisschoppen in een mededeling weten. 

Vangheluwe blijft in Franse abdij

Paus Franciscus heeft de voormalige bisschop van Brugge nu tot de lekenstaat teruggebracht. "We hopen dat deze laïcisering slachtoffers van misbruik mag helpen in hun verwerkingsproces van het misdrijf dat hen en hun naasten zo diep voor het leven tekent," schrijven de bisschoppen.

Vangheluwe werd gisteren zelf op de hoogte gebracht van de maatregel.  Hij kan door zijn laïcisering voortaan in principe gaan waar hij wil. Met de abdij waar hij woont, is afgesproken dat hij er verder in afzondering kan verblijven. De bisschoppen hebben erop aangedrongen dat hij dat effectief doet. Vangheluwe zal dat ook doen, hij vraagt zelf om te mogen verblijven in een bezinningsoord om er "te bidden en boete te doen, zonder verder contact met de buitenwereld."

De redactie