Nieuws

Advo­caat Vang­he­lu­we rea­geert ver­bijs­terd op ini­ti­a­tief van minis­ter Van Tigchelt

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Joris Van Cauter, advocaat van bisschop Roger Vangheluwe, vindt het verbijsterend dat minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) duizenden pornografische beelden die in 2012 tijdens huiszoekingen werden gevonden op de computer van Vangheluwe wil delen met het Vaticaan. "Het is ongezien dat een minister stukken plukt uit een lopend gerechtelijk onderzoek, dat geheim dient te zijn, om bij een buitenlandse mogendheid te gaan aankloppen", reageert Van Cauter.

Hoewel het om legale beelden gaat, hoopt Van Tigchelt dat het Vaticaan door de nieuwe informatie een extra straf kan opleggen aan de omstreden bisschop. Vangheluwe nam in 2010 ontslag uit zijn functie als bisschop van Brugge nadat hij had bekend dat hij jarenlang zijn minderjarige neef had misbruikt. In 2011 legde het Vaticaan hem al een sanctie op. Als er nieuwe feiten worden aangebracht, kan de paus een nieuwe straf opleggen en Vangheluwe eventueel laï­ci­seren.

"Er zijn al ministers die voor minder ontslag hebben genomen."

Joris Van Cauter, advocaat Roger Vangheluwe

Ontslag

Het initiatief van Van Tigchelt is flagrant in strijd met de scheiding der machten en de scheiding tussen kerk en staat, stelt Van Cauter. "Het is vreemd en contradictorisch dat een liberale minister meer gerechtigheid verwacht van het Vaticaan, een absolute monarchie, dan van het Belgische gerecht", zegt de advocaat, die meent dat het dossier zich leent voor een zekere profilering. "De minister gebruikt zijn connecties met andere lidstaten voor eigen politiek gewin."

De actie van Van Tigchelt leidt er volgens Van Cauter toe dat er in België geen ontvankelijke strafvordering meer mogelijk is. "Voor de Belgische justitie is het dossier hierdoor definitief begraven", aldus de advocaat van Vangheluwe. "Een minister wordt niet verwacht zich te bemoeien met religieuze zaken. Ik vind het zeer ernstig. Er zijn al ministers die voor minder ontslag hebben genomen."

De redactie