Oud-sluis­mees­ter ont­kent dat hij zes slui­zen open­zet­te: Poten­ti­ë­le ramp is vermeden”

Sluis brugge

Een voormalig sluismeester staat in Brugge terecht voor hacking en poging tot vernieling. Hij ontkent dat hij opzettelijk zes sluizen openzette in Zeebrugge, Blankenberge, Jabbeke en Bredene. Volgens het openbaar ministerie is de hele oostkust aan een ramp ontsnapt.

De huidige sluismeester van de Nieuwe Polder van Blankenberge stelde op een avond in juni 2022 een onrustwekkend laag waterpeil vast in de polder. Op zes plaatsen bleken de sluizen opengezet en werden de stroomgebieden leeggepompt. Bij vloed zou de hele poldervlakte rond 7.00 uur 's ochtends twee meter onder water gezet zijn. 

Volgens de burgerlijke partijen zouden ook de centra van Blankenberge, Wenduine, De Haan en Zuienkerke overstroomd zijn. "We kunnen gerust stellen dat een potentiële ramp vermeden werd", zegt procureur Mike Vanneste. "De schade kon gigantisch groot geweest zijn." 

Sluis

De neef van de sluismeester kwam snel als verdachte in het vizier. Hij had na veertig jaar zijn vader opgevolgd, maar nam in maart 2022 ontslag als sluismeester. Vervolgens wilde zijn vader toetreden tot de raad van bestuur van de Nieuwe Polder, maar dat ketste af. Het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen merkten op dat de dader de sleutels had.

"Technische kennis vereist"

Enkel in Varsenare was er sprake van braak, omdat het blijkbaar onmogelijk was om die sleutel na te maken. Bovendien bleek de verdachte uit camerabeelden en mastonderzoek die bewuste avond wel degelijk op pad te zijn geweest. De man uit Zuienkerke was achtereenvolgens gezien in de buurt van de getroffen sluizen in Blankenberge, Zeebrugge, Varsenare, Bredene en Jabbeke. "De manipulaties vereisten ook heel wat technische kennis", pleit meester Charlotte Sintobin.

2021-06-24 00:00:00 - Nieuwe sluis: Brugge vindt leefbaarheid buurt belangrijk

Tijdens het onderzoek beweerde de beklaagde in eerste instantie dat hij enorm dronken was. Later klonk het dat hij benieuwd was naar de nieuwe systemen. De veertiger moest ook toegeven dat hij nog over de sleutels van bepaalde sluizen beschikte. Maar hij blijft de feiten wel ontkennen.

Op de zitting van morgen bleek een nieuw proces-verbaal opgedoken over het traject dat de voormalig sluismeester die bewuste avond aflegde, de zaak is daarom uitgesteld naar 19 september.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga