Nieuws

Open­baar onder­zoek Ven­ti­lus loopt af: nu al meer dan 3000 bezwaarschriften

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het aantal bezwaarschriften tegen het voorlopig vastgestelde tracé van hoogspanningslijn Ventilus loopt zeker ruim boven de drieduizend. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie van Focus en WTV.

Ventilus is de toekomstige hoogspanningslijn die groene stroom aan land moet brengen en dwars door West-Vlaanderen loopt.

Vooral bovengronds

In de meeste gemeenten gebeurt dat bovengronds. Daardoor is er heel wat protest tegen de lijn, die volgens sommigen schadelijk zou zijn voor de gezondheid.

2023-08-02 00:00:00 - Ventilustraject gewijzigd: opnieuw winnaars en verliezers in Izegem
Nieuws

Ventilustraject gewijzigd: opnieuw winnaars en verliezers in Izegem

Openbaar onderzoek

Sinds eind augustus hebben inwoners, gemeentebesturen en organisaties de kans gekregen om bezwaar in te dienen tegen het tracé van Ventilus. En dat is massaal gebeurd: meer dan 3000 bezwaarschriften zijn ingediend.

"Er is een gebrek aan onderzoek voor zowel de gebruikte technologie, als voor het tracé."

Matthias Vanneste, schepen van Leefmilieu in Deerlijk

Om middernacht loopt het openbaar onderzoek af. Afgelopen maanden waren er ook infomomenten in de betrokken gemeenten en steden.

3.190

Bij het departement Omgeving zijn zeker al 370 digitale bezwaren ingediend. Via de post kunnen er nog bijkomen.

Het platform Involte - dat bedrijven langs het traject verenigt - zamelde er een 350-tal in. Bij de burgerplatformen zijn de cijfers als volgt: 1400 door Leefbaar E403, ruim 400 door Zuid-Bosmolens/Lendelede, 280 door Begraaf Ventilus in Zedelgem, 260 door Deerlijk Verenigt en 130 door het platform Hulste-Bavikhove. In totaal 3.190, maar dat cijfer zal dus nog wat aandikken.

Waardevermindering

'Deerlijk Verenigt' is een van de burgerplatformen die heel wat bezwaarschriften indiende. In Deerlijk voorziet het Ventilusproject een versterking van de bestaande hoogspanningslijn. Waar de lijn in veel gemeenten vooral over landbouwgebied gaat, zijn in Deerlijk zo'n 400 woningen betrokken.

Jan Vanheerweghe woont al tien jaar in de wijk De Heerlijkheid. Ook hij tekende bezwaar aan, net zoals 260 andere inwoners. "De draden worden allemaal verzwaard. Omdat we er op 30 meter van wonen, zijn we bezorgd dat de straling veel hoger zal worden."

2023-04-28 00:00:00 - Ongeruste Deerlijknaren protesteren tegen Ventilus
Nieuws

Ongeruste Deerlijknaren protesteren tegen Ventilus

Mocht het tracé toch blijven, willen de inwoners een compensatie, omdat de waarde van hun woning serieus vermindert. Nu is er enkel een regeling voor inwoners waar nog geen hoogspanning is.

"Gebrek aan onderzoek"

Het platform voelt zich gesteund door de gemeente, die een negatief advies geeft en zelf ook een bezwaarschrift indient met drie argumenten. "Eerst is er een gebrek aan onderzoek voor zowel de gebruikte technologie, als voor het tracé", zegt Matthias Vanneste, schepen van Leefmilieu in Deerlijk.

"Ten tweede is het onduidelijk wat de impact zal zijn op de volksgezondheid. Daardoor is het onacceptabel is dat die lijn volledig over woongebied gaat in Deerlijk."

Als de Vlaamse regering het ruimtelijk uitvoeringsplan niet aanpast, zijn er ook in de verdere procedure zijn nog juridische stappen mogelijk.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Kate Baert