Openbaar onderzoek Ventilus loopt af: nu al meer dan 3000 bezwaarschriften
Het aantal bezwaarschriften tegen het voorlopig vastgestelde tracé van hoogspanningslijn Ventilus loopt zeker ruim boven de drieduizend. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie van Focus en WTV.
Openbaar onderzoek
Sinds eind augustus hebben inwoners, gemeentebesturen en organisaties de kans gekregen om bezwaar in te dienen tegen het tracé van Ventilus. En dat is massaal gebeurd: meer dan 3000 bezwaarschriften zijn ingediend.
"Er is een gebrek aan onderzoek voor zowel de gebruikte technologie, als voor het tracé."
Om middernacht loopt het openbaar onderzoek af. Afgelopen maanden waren er ook infomomenten in de betrokken gemeenten en steden.
3.190
Bij het departement Omgeving zijn zeker al 370 digitale bezwaren ingediend. Via de post kunnen er nog bijkomen.
Het platform Involte - dat bedrijven langs het traject verenigt - zamelde er een 350-tal in. Bij de burgerplatformen zijn de cijfers als volgt: 1400 door Leefbaar E403, ruim 400 door Zuid-Bosmolens/Lendelede, 280 door Begraaf Ventilus in Zedelgem, 260 door Deerlijk Verenigt en 130 door het platform Hulste-Bavikhove. In totaal 3.190, maar dat cijfer zal dus nog wat aandikken.
Waardevermindering
'Deerlijk Verenigt' is een van de burgerplatformen die heel wat bezwaarschriften indiende. In Deerlijk voorziet het Ventilusproject een versterking van de bestaande hoogspanningslijn. Waar de lijn in veel gemeenten vooral over landbouwgebied gaat, zijn in Deerlijk zo'n 400 woningen betrokken.
Jan Vanheerweghe woont al tien jaar in de wijk De Heerlijkheid. Ook hij tekende bezwaar aan, net zoals 260 andere inwoners. "De draden worden allemaal verzwaard. Omdat we er op 30 meter van wonen, zijn we bezorgd dat de straling veel hoger zal worden."
Mocht het tracé toch blijven, willen de inwoners een compensatie, omdat de waarde van hun woning serieus vermindert. Nu is er enkel een regeling voor inwoners waar nog geen hoogspanning is.
"Gebrek aan onderzoek"
Het platform voelt zich gesteund door de gemeente, die een negatief advies geeft en zelf ook een bezwaarschrift indient met drie argumenten. "Eerst is er een gebrek aan onderzoek voor zowel de gebruikte technologie, als voor het tracé", zegt Matthias Vanneste, schepen van Leefmilieu in Deerlijk.
"Ten tweede is het onduidelijk wat de impact zal zijn op de volksgezondheid. Daardoor is het onacceptabel is dat die lijn volledig over woongebied gaat in Deerlijk."
Als de Vlaamse regering het ruimtelijk uitvoeringsplan niet aanpast, zijn er ook in de verdere procedure zijn nog juridische stappen mogelijk.