Openbaar ministerie vraagt ontslag van Brugse afdelingsprocureur: “u moest het voorbeeld geven”
Het openbaar ministerie vraagt het ontslag van de Brugse afdelingsprocureur Y.S. in de zaak rond fraude bij het magistratenexamen. Ook voor zijn vrouw E.W. adviseert ze het ontslag. Zij is rechter in Ieper. Vanuit hun ambt hadden ze moeten melden dat hun zoon op voorhand een casus uit het magistratenexamen had gekregen, klinkt het. Beiden verschenen vanmiddag voor de tuchtrechtbank in Gent.
Het openbaar ministerie heeft het ontslag van beiden geadviseerd. Voor afdelingsprocureur Y.S., omdat hij naliet te melden dat zijn zoon voorkennis had van het toelatingsexamen tot de gerechtelijke stage en voor zijn vrouw, rechter in Ieper, omdat ook zij op de hoogte was, maar aan de zijlijn bleef staan. Het gaat om een strafrechtelijke casus die op voorhand werd doorgespeeld door advocaat-generaal C.B., lid van de examencommissie, aan de zoon van het koppel.
“Geef mij hier niet de doodstraf”, vroeg Y.S. aan de rechter. “Ik heb dertig jaar trouwe dienst, leid al jaren jonge magistraten op, en wil mijn carrière in schoonheid afronden.” Hij benadrukte dat hij en zijn vrouw niets gevraagd hadden aan C.B. “Het is ons overkomen. Hij heeft op eigen initiatief gehandeld.”
Het koppel zegt dat het zich niet bewust was dat het om de echte casus uit het examen ging. Ook hun zoon ging er volgens hen vanuit dat het maar een voorbeeld was.
“Ik heb dertig jaar trouwe dienst, leid al jaren jonge magistraten op, en wil mijn carrière in schoonheid afronden.”
Toch ziet het openbaar ministerie dat anders. Hoewel Y.S. volgens hen de casus niet opvroeg, had hij moeten beseffen dat er iets niet klopte en dit melden. “Er was maar één casus en bovendien nam het jurylid nog contact op ook om te zeggen dat er een wijziging in de casus was. Er had een belletje moeten rinkelen”, aldus de procureur. “U moest het voorbeeld geven. U hebt het vertrouwen beschaamd.”
"Jij bent rechter en moet oordelen over anderen, dus dat maakt dat het ontslag hier aangewezen is."
Ook voor E.W., de vrouw van Y.S., vraagt het openbaar ministerie het ontslag. E.W wees op de mentale toestand van haar zoon en zei dat ze vooral ook moeder is. "Vanuit het perspectief van ouder is het begrijpelijk wat er gebeurd is. Maar vanuit het standpunt van magistraat staat de inbreuk vast", klinkt het in het pleidooi van de procureur. "Jij bent rechter en moet oordelen over anderen, dus dat maakt dat het ontslag hier aangewezen is", aldus het openbaar ministerie.
Straf- en tuchtonderzoek
De zaak kadert in een breder onderzoek naar fraude bij het magistratenexamen van januari 2024. De Hoge Raad voor Justitie bracht begin maart aan het licht dat minstens vier kandidaten voorkennis hadden gekregen van de examenopgave, onder wie ook de dochter van de Ieperse afdelingsprocureur J.L. en een juriste van het Brugse parket. Ook zij kwamen al voor de tuchtrechtbank. J.L. is teruggezet in rang en de parketjuriste kreeg een schorsing. Het openbaar ministerie ging daartegen in beroep want zij had ook hier het ontslag gevraagd. Het is nu aan het hof van beroep in Brussel om zich uit te spreken.
Naast het tuchtluik, loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek in deze hele zaak.