Nieuws
 | update 

Zoon van West-Vlaam­se magi­stra­ten krijgt exa­men­vra­gen door­ge­speeld: Hoge Raad voor Jus­ti­tie start tuchtonderzoeken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De procureur-generaal in Gent start een tuchtonderzoek tegen twee West-Vlaamse magistraten en een Gentse advocaat-generaal. Die was vroeger ook aan de slag in Brugge. De advocaat-generaal is lid van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) en zou de vragen voor het magistratenexamen hebben doorgespeeld aan een kandidaat, de zoon van de twee West-Vlaamse magistraten. Tegen de advocaat-generaal loopt ook een strafrechterlijk onderzoek.

Naar aanleiding van geruchten en een melding rond fraude was de HRJ een eigen onderzoek gestart naar het verloop van het Nederlandstalig magistratenexamen strafrecht van januari dit jaar. "De voorbije dagen kwam aan het licht dat een lid van de examencommissie, zelf een magistraat, de opgave vooraf bezorgde aan een kandidaat."

2020-10-31 00:00:00 - De Bondt (53) jarenlang in cel voor moord

"Het jurylid zou de kandidaat ook op de hoogte gehouden hebben van subtiele wijzigingen aan de opgave in de dagen voorafgaand aan het examen. Een bijkomend element is dat de kandidaat kind is van twee andere magistraten", meldde de HRJ zondag.

Fraude toegegeven

De kandidaat en het jurylid hebben de fraude intussen toegegeven in een gesprek met de overige leden van de examencommissie. Het jurylid nam ontslag uit de Hoge Raad voor de Justitie, maar omdat de man de afgelopen drie jaar in meerdere examencommissies zetelde, heeft de HRJ aan de procureur-generaal gevraagd om het onderzoek "zo breed mogelijk" te voeren.

Het parket van West-Vlaanderen reageert: "We zullen nagaan of er deontologische fouten zijn gebeurd en zullen dan, indien nodig, de gepaste (tucht)maatregelen nemen", zegt Filiep Jodts.

Justitieminister Van Tigchelt: "Gerecht moet verantwoordelijken op gepaste wijze vervolgen"

Het gerecht moet de fraude bij het magistratenexamen waarbij ook een lid van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) betrokken was, grondig onderzoeken en de verantwoordelijken op gepaste wijze vervolgen. Dat zegt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).

"De voorbije uren kreeg ik nogal wat geschokte reacties van magistraten. Als gewezen magistraat begrijp ik hun verontwaardiging. De Hoge Raad voor Justitie werd na de affaire-Dutroux net opgericht om de benoeming van magistraten objectief en volgens strenge kwaliteitsvereisten te laten verlopen. Dat in de grondwet opgenomen principe wordt in deze zaak schijnbaar schromelijk met de voeten getreden", reageert Van Tigchelt.

Het gerecht moet de kwestie dan ook grondig onderzoeken en de verantwoordelijken op gepaste wijze vervolgen, aldus de minister. "De Hoge Raad is een onafhankelijk orgaan, ze moeten er alles aan doen om het vertrouwen te herstellen."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga