Nieuws

Onder­zoek naar bur­ge­mees­ter Moor­s­le­de voor belangenvermenging

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het parket opent een onderzoek naar Ward Vergote, de burgemeester van Moorslede, voor mogelijke belangenvermenging. Dat schrijft De Krant Van West-Vlaanderen. Volgens de krant zijn er aanwijzingen van verdachte aan- en verkopen van landbouwgronden in Dadizele.

"Het onderzoek komt er na een artikel in de krant waaruit blijkt dat de liberale burgemeester met voorkennis een stuk landbouwgrond waar straks naar alle waarschijnlijkheid een bedrijvenzone komt, kocht", schrijft De Krant Van West-Vlaanderen.

"Dat deed hij onder command op een openbare verkoop in 2017. Dik twee jaar later verkocht de burgemeester die in oktober 2020 uit Open VLD stapte en enkel onder de lokale partijnaam Visie opereert, hetzelfde stuk grond opnieuw voor 208.000 euro meer aan een vennootschap van de familie achter Supra Bazar.

Een klacht bij de gouverneur naar de verdachte gronddeal verdween in het schepencollege van Moorslede naar de achtergrond en kwam nooit ter sprake op de gemeenteraad. Dat laatste had nochtans gemoeten en werd expliciet door West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé opgelegd.

Op belangenneming – zoals belangenvermenging in het strafwetboek omschreven wordt – staan gevangenisstraffen van één tot vijf jaar en boetes tot 400.000 euro. Bovendien kan een veroordeling gevolgen hebben voor de politieke rechten van de betrokken persoon.

Bij het Agentschap Binnenlands Bestuur werd eerder deze week ook een nieuwe administratieve klacht ingediend", volgens De Krant Van West-Vlaanderen.

Reactie burgemeester Ward Vergote

“Ik heb er onmiddellijk mijn handen van afgetrokken", reageert burgemeester Ward Vergote in de krant. Hij zegt dat hij nooit heeft deelgenomen aan beslissingen in het schepencollege over de bedrijvenzone.

Redactie