Nu ook besmetting met vogelgriep in Alveringem: 25.000 kalkoenen worden geruimd
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Zo’n 40 pluimveebedrijven in en rond Alveringem, in de Westhoek wachten bang af en hopen dat ze niet getroffen worden door de vogelgriep. Ze zijn dicht, nadat in een kalkoenkwekerij in de buurt de vogelgriep is vastgesteld.
Zo'n 40 pluimveebedrijven liggen in de beschermingszone van 10 kilometer nadat vogelgriep uitbrak in een kalkoenkwekerij. 25.000 dieren in dat bedrijf zijn afgemaakt, pluimveehouders in de buurt moeten hun dieren ophokken. Nele Becelaere: “Kippen mogen niet zoals gepland weggeladen worden. Dus wij gaan waarschijnlijk met overbezetting zitten. Het hangt van veel factoren af: eerst moeten de transporteur en het slachthuis aan veel voorwaarden voldoen en dan wij ook.”
De kwekers in de buurt vrezen voor de financiële gevolgen, want de schade is nu al groot. Ook Danny Coulier heeft een pluimveebedrijf op de Franse grens, op 1 km van het getroffen kalkoenbedrijf. Zijn stallen met kippen zijn gelukkig leeg. Toch ziet ook hij nu al een verlies van 30.000 euro. Danny Coulier: “Er kunnen tot vrijdag geen dieren en geen eieren en pluimveeproducten afgevoerd worden. Dus pas vanaf vrijdag kan een afwijking aangevraagd worden. Dat loopt heel moeilijk, zeker in een drie kilometerzone, omdat dat vlees een bepaalde bestemming krijgt. Dus dat mag niet geëxporteerd worden.”
Overstromingen
Het is in totaal al de vierde besmetting in de buurt op een maand tijd, en dat heeft veel te maken met de overstromingen in de Westhoek. Het virus wordt heel vaak overgedragen door wilde vogels, trekvogels. De koude in Oost-Europa maakt dat zij iets westelijker in Europa vliegen. En omdat er hier veel water aanwezig is, is dat een ideale plaats om even halt te houden. En daardoor zijn onze vogels iets kwetsbaarder, vooral leghennen en kalkoenen.
De bedrijven weten voorlopig niet hoe lang de maatregelen van kracht zijn. Het federaal voedselagentschap raadt ook hobbykwekers aan om hun dieren af te schermen.