Nieuws

Noord­zee geeft gehei­men onder water prijs in expo

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum in Koksijde loopt de tentoonstelling "Geheimen van de Noordzee"  over scheepswrakken in ons stuk van de Noordzee.

Daar liggen naar schatting een 280-tal wrakken op de bodem van de zee. Twee derde van deze wrakken dateren uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Scheepswrakken geven ons een beeld van de cultuur en de technologie uit een specifiek moment in de geschiedenis. Daarnaast hebben ze ook een grote ecologische waarde. Bovendien zijn een aantal wrakken ook de zeemansgraven van bemanningsleden die de schipbreuk niet overleefden.

Beschermd erfgoed

Nu zijn de wrakken als waardevolle stukken cultureel erfgoed onder water beter beschermd. In het verleden werd er onzorgvuldig mee omgesprongen. Door een wet die ingevoerd werd door minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne wordt alles wat 100 jaar onder water ligt en een cultureel, historisch of archeologisch karakter heeft, vanaf nu automatisch beschouwd als erfgoed. Ook recentere wrakken met een grote historische waarde, bijvoorbeeld uit Wereldoorlog II, kunnen worden erkend.

De tentoonstelling laat je mee duiken naar de bodem van de Noordzee. Van een mythisch zeilschip van enkele eeuwen geleden, tot een Duits oorlogsschip. Je leert ze allemaal kennen en maakt kennis met het leven dat van deze wonderlijke plekken een nieuwe thuis maakte. De expo loopt tijdens de zomermaanden in Koksijde. Daarna trekt ze op reis door België.

De redactie