Nog geen oplos­sing voor file­leed op A19

2016-10-27 00:00:00 - Nog geen oplossing voor fileleed op A19

Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe heeft minister van mobiliteit Ben Weyts bevraagd over de aanhoudende files op de A19, waar een structureel onderhoud van het wegdek plaatsvindt. Er wordt nu overwogen om de opritten Wervik en Menen, in de richting van Kortrijk, af te sluiten.

Het structureel onderhoud van het wegdek op de A19 tussen Menen en Zonnebeke zorgde de afgelopen weken voor heel wat verkeersellende. “De files richting Kortrijk ontstaan door enerzijds de versmalling tot één rijstrook en anderzijds door het invoegend verkeer uit de opritten Wervik en Menen. Ik heb de minister gevraagd waarom in de rijrichting van Ieper, waar geen invoegend verkeer mogelijk is, voor twee beschikbare rijstroken werd gekozen terwijl in de rijrichting van Kortrijk, waar de twee opritten Wervik en Menen wel open zijn, slechts één wegvak beschikbaar is”, legt Emmily Talpe uit.

Uit het antwoord van de minister blijkt dat de keuze voor twee rijbanen in de richting van Ieper gemaakt is omwille van de verkeersveiligheid. Het Vlaams Verkeerscentrum vreesde dat, indien slechts één rijstrook in de richting van Ieper werd voorzien, de file zou terugslaan tot op het complex van Moorsele. Dat zou leiden tot problemen op de E403, met gevaarlijke situaties tot gevolg.

Gaan opritten Wervik en Menen dicht?

Op de vraag van Talpe of er een mogelijkheid is de situatie nog om te keren, antwoordde de minister negatief. “De werken zijn op dit moment al te ver gevorderd om de afscheidende veiligheidsstootbanden nog te kunnen verplaatsen. Wel wordt nog overwogen om de opritten Wervik en Menen in de richting van Kortrijk af te sluiten. Dit kan uiteraard een vlottere doorstroming garanderen, al vind ik het vooral belangrijk dat hierover eerst nauw overleg gepleegd wordt tussen het AWV en de betrokken politiezones, steden en gemeenten. Deze laatsten waren volgens de minister eerder vragende partij om de opritten open te houden,” besluit het liberale parlementslid. Het einde van de werken op de A19 is gepland voor midden november. 

De redactie