Nieuws

Nieuw­poort en strand­red­dings­dienst lei­den jon­ge­ren op tot Juni­or Lifeguards

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De stad Nieuwpoort start vanaf deze maand met een opleiding om jongeren klaar te stomen tot toekomstige strandredders. In samenwerking met de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) organiseert de gemeente een jeugdprogramma voor kinderen en jongeren om hen vaardigheden aan te leren rond strand- en waterveiligheid en EHBO. 

Met het Junior Lifeguard-programma wil Nieuwpoort samen met IKWV jongeren klaarstomen tot de nieuwe generatie redders. De opleiding leert jongeren tussen acht en zestien jaar de basisbeginselen van strandbewustzijn, veiligheid op het strand en op het water, EHBO en fysieke fitness. Verder leren ze ook vaardigheden rond teamwork.

"Door middel van een reeks leuke activiteiten en wedstrijden legt Junior Lifeguards de basis voor een levenslange relatie met het strand en bij het opleiden van de volgende generatie redders", zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). 

"Door hen op jonge leeftijd te enthousiasmeren, hopen we dat zij zich op latere leeftijd aanmelden voor de opleiding tot strandredder."

Geert Vanden Broucke, burgemeester Nieuwpoort

"Door hen op jonge leeftijd te enthousiasmeren, hopen we dat zij zich op latere leeftijd aanmelden voor de opleiding tot strandredder. Tegelijk zorgen we met dit project voor een grotere bewustmaking over de gevaren van de zee. Geen overbodige luxe in een kuststad als Nieuwpoort die elke zomer heel wat badgasten mag ontvangen", zegt Vanden Broucke nog.

1.400 redders staan paraat

Het programma werd vandaag trouwens voorgesteld bij de start van het zomerseizoen van de strandredders. Zo'n 1.400 redders staan deze zomer klaar voor de veiligheid van zwemmers in zee. Ook de reddingshelikopter uit Koksijde kwam even langs om de redders te groeten. 

Stefaan Kerger
Celien Tanghe
Belga