Nieuws

Nieu­we sen­sor meet uit­stoot sche­pen en moet lucht­kwa­li­teit aan de kust verbeteren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Zeebrugge controleert een nieuwe sensor hoeveel en welke stoffen voorbijvarende schepen uitstoten. Schepen die de regels niet volgen, kunnen zo efficiënter gesanctioneerd worden. Bovendien zal de FOD Mobiliteit en Vervoer de metingen gebruiken om de internationale wetgeving rond stikstof verder te versterken.

Aan het Belgische deel van de Noordzee loopt een van de drukst bevaren scheepvaartroutes wereldwijd. De schepen laten de economische motor draaien, maar brengen door hun uitstoot ook nadelen mee voor de volksgezondheid. Om de negatieve gevolgen tot een minimum te beperken, werd boven de Noordzee een lage-emissiezone ingesteld. Schepen moeten er aan zeer strenge uitstooteisen voldoen.

"Nuluitstoot tegen 2050"

De nieuwe sensor aan de verkeerscentrale van de Schelderadarketen in Zeebrugge kan zeven dagen op zeven de uitstoot van voorbijvarende schepen controleren vanop een afstand van 10 kilometer. Als een schip mogelijk boven de toegelaten normen gaat, krijgt de dienst DG Scheepvaart daar een melding van. Zo kunnen die schepen gericht gecontroleerd worden met het sniffervliegtuig, dat door de uitstootpluimen van schepen vliegt, of door aan boord te gaan.

2023-07-26 00:00:00 - Innovatief systeem moet permanent uitstoot van schepen monitoren
Nieuws

Innovatief systeem moet permanent uitstoot van schepen monitoren

"Het internationale doel is om de scheepvaart tegen 2050 naar netto nuluitstoot van broeikasgassen te krijgen. Met nieuwe technieken, zoals deze sensor, kunnen we straks 24/7 schepen naar onze havens controleren. Dit testproject in Zeebrugge bewijst opnieuw dat België vooroploopt dankzij onze innovatieve bedrijven en topexperts in de strijd tegen klimaatverandering", zegt ontslagnemend minister van de Noordzee Paul Van Tigchelt.

De sensor heet voluit Ship Emission Monitoring by Passive Remote Sensing (SEMPAS). Later zal hij verhuizen naar een windmolen op zee.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga